Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България даряват още три апарата за плазмафереза

На 28.01.2021 г. (четвъртък) от 11:00 часа в административната част на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора ще бъде направено дарение на апарат за плазмафереза и необходимите консумативи за неговото функциониране. Апаратурата е предназначена за лечение на тежки случаи на инфектирани пациенти в т.ч. и тези с коронавирусна инфекция. Средствата за закупуването на техниката бяха събрани от прокурори, следователи и съдебни служители, които подкрепиха благотворителната кампания на Асоциация на прокурорите в България (АПБ) и Камара на следователите в България (КСБ). Благородната инициатива беше подкрепена от главния прокурор Иван Гешев и от ръководството на Прокуратурата на Република България.

Дарението ще бъде връчено на ръководството на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“. Церемонията за дарението на апарата ще се осъществи при строго спазване на всички противоепидемични мерки.

Освен на Университетската болница в Стара Загора, такива автоматизирани апарати ще бъдат дарени също и на УМБАЛ „Света Марина“ във Варна и на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен.

Трите автоматизирани устройства са от най-ново поколение, произведени са от германска компания, която е лидер в производството на такъв вид апарати. Те осигуряват лесно и бързо събиране на висококачествена плазма, почти напълно пречистена от кръвни клетки. Качеството и високото ниво на пречистване се дължат на уникалната технология на работа на апарата – въртяща се мембрана в комбинация с филтрация. С една процедура от един донор могат да се съберат до 3 терапевтични дози плазма.

През месец декември такъв тип апаратура беше дарена на  на СБЛАГ „Майчин дом“ и на Националния център по трансфузионна хематология. На 21.12.2020 г. със средства, събрани от прокурори, следователи и съдебни служители, бяха дарени апарати за извличане на кръвна плазма на УМБАЛ „Св. Анна“ София АД и на МБАЛ „Бургасмед“.