БХРА настоява за ясни правила

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация настоява за ясни и договорени правила при какви условия се затварят и при какви се отварят търговските обекти, за да има предвидимост в действията както на властите, така и на бизнеса с конкретни срокове, размер на отговорност, начин на изплащане на обезщетения, размер плащане на данъци и такси. Хотелиерите и ресторантьорите искат гарантирани мерки за подпомагане и оцеляване на индустрията и заетите в нея.

От асоциацията настояват компенсациите за персонала да бъдат увеличени от февруари на 100% от възнаграждението, на което са осигурявани по трудов договор, а тези за бизнеса да са в размер на 30 на сто от оборота на засегнатия бизнес.

Помощите да се изплащат в рамките на календарния месец, за който е кандидатствано,както и Приемливи условия при кандидатстване за обезщетения и опростен начин на изплащането им.

От сектора предлагат създаване на гореща телефонна линия и специален имейл на институцията, отговаряща за помощите, за задаване на въпроси и получаване на отговори от заинтересованите лица в срок от 3 работни дни от датата на зададения въпрос.

Удължаване срока за кандидатстване по мярката, осигуряваща 20% от оборота на засегнатия бизнес до 15.02.2021, е другото искане на сдружението.

То заявява , че е против изкуственото разделение на хотелиерския и ресторантьорски бранш на фракции чрез поставяне от страна на държавата на различни условия на работа и схеми за подпомагане.

Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите призовава всички свои членове, колеги, партньори и симпатизанти активно да изразят своята гражданска позиция в защита на правото им на честен и достоен труд.