Установени пестициди са предадени за обезвреждане

След проверка, разпоредена на Върховната административна прокуратура, над 1000 тона отпадъци от препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност са предадени за обезвреждане, съобщиха от държавното обвинение. Около 2 тона твърди пестициди и 25 литра течни препарати за растителна защита са съхранявани неправилно в област Стара Загора.

Инспектирани са общо 187 склада на територията на страната, включително състоянието на сградния фонд, в който са съхранявани препаратите, състоянието на водните тела, районите със значителен потенциален риск от наводнения и санитарно-охранителните зони в близост до водни обекти и населени места, количеството на съхранявани препарати за растителна защита.Вече са почистени 29 склада .В инсталации във Франция за високо-температурно изгаряне (инсинератори), отговарящи на действащите изисквания съгласно признати международни стандарти, са предадени за крайно обезвреждане общо 1000 тона отпадъци.

Продължават действията по преопаковане, транспортиране и окончателно обезвреждане на препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност, намиращи се в оставащите обекти и складове, информират още от прокуратурата.