Стартира кампания за закупуване на поземлени имоти в горски територии

От утре стартира кампания за закупуване на поземлени имоти в горски територии, собственост на физически лица. Средствата на държавните предприятия за закупуване на частни гори са близо 2 млн. лв. Целта е към държавните гори да бъдат присъединени малки горски имоти, които не могат да бъдат обслужвани и поддържани в добро състояние от настоящите им собственици.
Изкупуването ще се извършва и от държавно горско предприятие. Намалява се максимално допустимата площ на един имот, както и на сумарната площ на имотите, предлагани от един собственик/собственици, от 50 дка на 30 дка. Това ще позволи закупуването на повече малки по площ имоти. От друга страна, до процедурата ще бъдат допускани и имоти с площ под 1 дка, в случай, че такава е площта на имота при възстановяване на собствеността на собствениците му.
Държавните горски предприятия няма да закупуват поземлени имоти в горски територии, които са били предмет на покупко-продажба или замяна през последните 2 години, считано към датата на стартиране на приема на документи.С оглед намаляване на финансовата и административна тежест, за собствениците се облекчава процедурата за представяне на документи.
Заявления от собственици или упълномощени от собствениците лица могат да се подават до 7 май 2021 г., както на място в съответното държавно предприятие и държавно горско/ловно стопанство по местонахождение на имотите, така и чрез пощата или куриер.
Поради големия брой подавани заявления, се удължават сроковете за разглеждане на документите, оценяване на имотите, както и за изготвянето на оценки от правоспособни оценители.
До момента са проведени две подобни кампании през 2016г. и през 2020 г.