Над 180 млн. лева е проектът за Бюджет 2021 на Община Стара Загора

Макрорамката на проекта на бюджета на Община Стара Загора за 2021 година е 180 628 775 лева. В тези средства са включени субсидията за делегирани от държавата дейности и собствени приходи, дейности, финансирани с общински приходи, както и преходният остатък. Близо 217 млн. лева (216 771 876 лева) е общо индикативният годишен разчет за сметките за средства от Европейски проекти и програми и бюджета на Общината. Това стана ясно снощи по време на общественото обсъждане на проекта за бюджета на общината. В сравнение, през изминалата година средствата, с които е разполагала администрацията общо, са били малко над 177 млн. лева.

Основен приоритет пред местното ръководство остава запазването на фискалната устойчивост, провеждането на последователна и предвидима политика и запазване на балансиран стабилен общински бюджет. От думите на директора на Дирекция „Финанси, бюджет и счетоводни дейности“ Цанка Ганева стана ясно, че в проектобюджета за 2021 година са заложени редица мерки, акценти и параметри, които са насочени към подкрепа на широк кръг от гражданите на общината с различни потребности в настоящата кризисна ситуация, пенсионери, социално слаби граждани, учители, деца, ученици, младежи, спортни и културни деятели, както и към бизнеса, което характеризира бюджета като антикризисен. Същевременно проектобюджетът е насочен към развитието на града, естетична градска среда и подобряване качеството на живот.

Очакваните постъпления от местни данъци и такси са планирани в съответствие с размерите, определени от Общинския съвет, с изменените и допълнени наредби за определянето и администрирането на местните данъци и за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на общината. Главният финансист подчерта, че се запазватразмерите на данъчните ставки, общински такси и цени на услуги и продължават действия за подобряване на събираемостта на общинските данъчни и неданъчни приходи.
Най-голям относителен дял в общия бюджет на община Стара Загора за 2021г .– 38.74% има функция „Образование“. Проектобюджетът на функцията възлиза на 69 979 414 лева, което показва значително увеличение, с близо 9 млн.лева,спрямо първоначалния бюджет на 2020г. Заложено е увеличение на трудовите възнаграждения на педагогическия персонал с над 15%. Във функция „Здравеопазване“ за 2021 г. също се наблюдава увеличение с над 1,6 млн.лева като достига 9 636 977 лева. С над 3,3 млн.лева се увеличава проектобюджетът на разходите на функция „Социално осигуряване, подпомагане и грижи“ възлиза на 12 680 310 лева.
Проектобюджетът на функция „Жилищно строителство, благоустройство, комунално стопанство и опазване на околната среда“ е в размер на 19 358 405 лева. По-важните разходи са за улично осветление – 2 450 0000 лв.; рехабилитация на уличната мрежа – 3 500 000 лв.; дейности по чистота – 10 798 000 лв.; дейности по озеленяване – 1 756 359 лв.; капиталовите разходи за 2021 г. на функцията са в размер на 6 228 721 лева.

С 8 271 744 лева, в т.ч. държавно финансиране 3 390 678 лв. и общинско финансиране 4 881 066 лв. ще разполага Функция “Култура, спорт, почивни дейности и религиозно дело”.

За Функция “Икономически дейности и услуги” в проекта за бюджет за 2021 година са предвидени 9 417 220 лева.

През 2021 година ще се работи по преходните обекти – като подобряване и благоустрояване на „Руския пазар“, Зоопарка и Станционната градина, реконструкция на ВиК мрежа в кв.”Самара” 1 и 2, скейт парк в парк “Артилерийски” и други. В проектът за инвестиционна програма на Община Стара Загора през 2021 година са включени основните ремонти и изграждане на пътна инфраструктура, обновяване на сградите на учебните заведения и театри, реконструкция на канализационната мрежа в града, обновяване на уличното осветление, доизграждане на гробищен парк в землището на село Ракитница.
През тази година  ще стартират множество проекти сред които: благоустрояване на Драматичния театър „Гео Милев“ и детска градина № 1 “Звънче”, както и мерки по енергийна ефективност на сградите на  СУ “Хр.Ботев” и СУ “Васил Левски”, обновяване и реконструкция на летен театър в парк “М.М.Кусев“  и изграждане на павилион-столова за ученици в двора на II-ро ОУ”П.Р.Славейков”. В заложените дейности е и започване на изграждане на спортна зала в парк “Артилерийски”. По проект „Красива България“ към Министерство на труда и социалната политика ще бъде извършено благоустрояване на дворното пространство на Детска ясла № 12„Боровец“, както и  ремонт на Къща-музей „Градски бит XIX век“ и реставрация, реконструкция и възвръщане на естетическата стойност на стенописите в музея.

По време на общественото обсъждане кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров обясни, че местната администрация има готовност през тази година да включи в инвестиционната програма още обекти. „Подхождаме предпазливо към бюджета на Община Стара Загора за 2021 година, ако през тази година всичко е наред на шестмесечието, при добра събираемост, се предвижда да бъдат включени още обекти“, обобщи кметът.
При дискусията бяха дадени и няколко предложения за включване в Бюджет 2021 на различни по тип услуги, ремонти и кампании. За разглеждане и гласуване бюджетът ще влезе в залата на Общинския съвет на 25 февруари, тогава местният парламент ще разгледа в детайли и финализира неговата рамка.

Участие в публичното обсъждане взеха зам.-кметовете на Община Стара Загора Йордан Николов, Иванка Сотирова, Милена Желеваи Красимира Чахова, председателят на Общинския съвет Мария Динева, общински съветници, секретарят на администрацията Делян Иванов, главният архитект Виктория Грозева, началници на различни отдели на общината, граждани и медии.