Стара Загора ще се преклони пред делото на Васил Левски

Стара Загора ще се преклони пред  делото и живота на Васил Левски на 18 февруари. Програмата по отбелязването на 148-годишнина от обесването на Дякона ще започне в 10.30 часа с панихида в памет на йеродякон Игнатий, която ще бъде отслужена в Митрополитския храм „Св. Димитър”.

В 11.00 часа на паметника на Апостола на Свободата признателни старозагорци  ще поднесат венци и цветя. Тази година, поради въведените противоепидемични мерки в Община Стара Загора, няма да бъде организиран общоградски ритуал.

Със специална програма от 16 до 19 февруари учениците от СУ „Васил Левски” ще отбележат паметната дата. Традиционно възпитаниците на училището, чийто патрон е Дякона, ще се включат в рецитал „Да се знае и да се помни”, които ще се бъде пред барелефа на Левски,  поставен на сградата на училището нa 18 февруари от 12.15 ч. В памет на Васил Иванов Кунчев ще се проведе състезание „Лъвски скок” между учениците от I – VII клас , които ще опитат да повторят скока на Апостола. Училищното настоятелство на СУ „Васил Лески” организират видеорецитал на смели и талантливи двойки от родител и дете, учител и ученик под името „Пазители на българската памет”. Четвъртокласници ще раздават свитъци с образа на Апостола и негови мисли на гражданите на град Стара Загора. От клуб „Приятели на книгата” към училището организират „Час по вдъхновение” – за Апостола с любов.

Детският отдел на библиотека “Родина” ще гостува виртуално на клубовете “Приятели на книгата” в ІХ ОУ “Веселин Ханчев” с филм, презентация и викторина за Васил Левски. В рубриката “Слово за Апостола” – деца ще четат стихове и разкази за Левски.

В памет на героя Mузеен обект „Хилендарски метох” ще бъде отворен безплатно за посещения  от 15 до 19 февруари 2021 г. Работно време: от 10:00 до 12:30 ч. и от 13:00 до 18:00 ч.

Поради необходимост от спазване на противоепидемичните мерки, в експозициите на музея ще се допускат до трима посетители едновременно.

Заниманията за деца тази година са публикувани на интернет страницата на музея. Те включват указания за изработването на детска книжка по разказ за живота и делото на Васил Левски в Стара Загора. Материалите са достъпни на:https://www.rimstz.eu/новини/сътвори-книжка-за-апостола-на-свободата