Проблеми за розопроизводителите

Пандемията, причинена от коронавируса, засегна сериозно розопроизводството и бизнеса с розово масло у нас. Въпреки че държавата е подпомогнала с близо 6 млн. лв. сектора през изминалите месеци, проблемите не стихват, категорични са розопроизводителите. Мрачната картина се допълва и от очакванията за нулева година за розопроизводството у нас. Масово от дестилериите отказват да участват в предстоящата кампания по изкупуване и преработка на розовия цвят тази пролет, защото нямат финансови средства. Трудностите в бранша се допълват и от непласираните огромни количества розово масло, което залежава в трезорите. Българските търговци продават между 2000 – 2500 кг розово масло на световните пазари средногодишно. В последната кампания са били преработени 15 000 тона розов цвят, като от това количество са произведени приблизително 4000 килограма розово масло.

Текущите проблеми в сектора ще коментират на Консултативен съвет по маслодайната роза при ресорния министър Десислава Танева на 18 февруари .

Разпространението на коронавируса рязко е намалил потреблението на продукти, производни на розата и розовото масло в световен мащаб. Затварянето на търговските центрове и значителния спад на пасажери по международните летища, където традиционно се купува луксозна парфюмерия и козметика на добри цени, удари сериозно бизнеса, кават още розопроизводителите