214 ще бъдат секционните избирателни комисии в Община Стара Загора за парламентарните избори на 4 април

Днес в Община Стара Загора се проведоха консултации за определяне на съставите на Секционните избирателни комисии за предстоящите избори  за Народно събрание на 4 април. Те бяха ръководени от секретаря на местната администрация Делян Иванов.

В срещата участваха парламентарно представените в 44-то Народно събрание политически партии: ПП „ГЕРБ”, Коалиция „БСП за България”, Коалиция „Обединени патриоти- НФСБ, Атака и ВМРо”, ПП „Движение за права и свободи” и ПП „Воля”, както  и партиите и коалициите, които имат избрани членове в Европейския парламент – Коалиция „Демократична България – Обединение”.

На територията на Община Стара Загора са образувани са 214  избирателни секции на територията на общината,от които 203 общи избирателни секции и 11 специални, в т.ч. 7 подвижни СИК. В тях гласа си ще могат да подадат болните и карантинираните лица. Общият брой на членовете на СИК е 1802 като в ръководствата ще бъдат 642 души. Ще бъдат образувани 158 секции с над 500 избиратели, за които СИК е в 9-членен състав, 49 секции с до 500 избиратели, за които СИК са в състав от 7 членове, както и 1 подвижна секция със седемчленен състав и 6 подвижни секции с 5-членен състав.

Съгласно методиката за определяне на съставите на СИК, на база на процентното представителство в Парламента, партиите в Община Стара Загора ще участват със следните бройки в секционните комисии: ПП „ГЕРБ” – 647 души (214 в ръководство и 433- членове), Коалиция „БСП за България” – 478 (214 в ръководство и 264- членове), Коалиция „Обединени патриоти- НФСБ,Атака и ВМРО” – 214 (78 в ръководство и 136- членове), ПП „Движение за права и свободи” – 214 (92 в ръководство и 122- членове), ПП „Воля” – 214 (44 в ръководство и 170- членове) и Коалиция „Демократична България-Обединение” – 35 членове.

Представителите на всички партии, участвали в срещата, приеха направените предложения и изразиха удовлетворение от така направеното разпределение. Всички те ще трябва до 24 февруари да предадат имената на техните представители в състава на Секционните избирателни комисии.