За ваксина не се полага болничен

Граждани, решили да отидат да се ваксинират, няма как да получат болничен за това, тъй като болничният не е извинителен документ за подобна дейност.
Това коментира  Мария Петрова, адвокат по медицинско право
Адвокат Петрова уточни, че  гражданите, които по една или друга причина след поставянето на ваксината се чувстват зле, имат различни симптоми на заболяването и други нежелани реакции, имат право на болничен,  но ако лекарят прецени това след преглед.
Що се касае до това, дали работодателят има право да изисква от служителя да се ваксинира и може ли служителят да откаже,  адвокатката е категорична, че „нормативно работодателят няма право да задължава служителите си да се ваксинират. Ваксините са препоръчителни и не са в обхвата на наредбата за заболявания, които са критерии дали можем да започнем определена работа. Практически обаче това се случва”, каза юриската.
По думите  на адвокат Петрова, „от нормативна гледна точка има уредба, която изрежда заболявания, заради които някои професии не могат да бъдат практикувани. Ако работодателят настоява ваксинацията да се случи, първо трябва здравословното състояние на служителя да го позволява, трябва и неговото съгласие. Ако здравословното състояние не е подходящо то да бъде ваксинирано, разбира се, служителят може да откаже.
Що се касае до това кой следва да поставя ваксините, според Мария Петрова, „е по-добре ваксините да бъдат поставяни от личните лекари. Наредбата, която урежда имунопрофилактиката, казва, че това действие се предприема само върху здрави хора, след като е направен пълен медицински преглед.
Петрова коментира и идеята на страните от ЕС да въведат ваксинационни паспорти в близките месеци, с оглед на по- свободното движение  и дали това нарушава правата на гражданите.
Според нея „това би ограничило правата на гражданите първо, защото държавата не е осигурила ваксини за всички.