Приключи подмяната на отоплителните уреди на твърдо гориво с по-екологични такива на домакинствата в Стара Загора в Пилотната фаза по Програма LIFE

През пилотната фаза на Интегриран проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух”, финансиран по Програма LIFE на Европейския съюз, 63 домакинства в Стара Загора получиха безвъзмездно нови по-екологични отоплителни уреди на горивна база пелети или природен газ. Одобрените кандидати получават безвъзмездно освен самия отоплителен уред и неговия монтаж, обучение за експлоатация и гаранционно обслужване за петгодишен период. Старите отоплителни уреди ще бъдат транспортирани безплатно за рециклиране.

Старозагорци отново проявиха своето отговорно отношение към опазване на чистотата на въздуха като се включиха активно в изпълнение на дейностите по проекта.

През зимния сезон битовото отопление е основен източник за замърсяване на атмосферния въздух с фини прахови частици. С подменените отоплителни уреди само през Пилотната фаза на проекта емисиите на фини прахови частици ще намалеят с 1,2 t/г.

В основната фаза на проекта предстои да бъде извършена подмяна на отоплителните уреди на около 950 домакинства в Стара Загора. През месец юни 2021 год. ще стартира набирането на кандидати за участие в следващата фаза на проекта.