Временните противоепидемични мерки на територията на област Стара Загора

Във връзка спроведено заседание на Областния медицински съвет към областния управител на Стара Загора Гергана Микова, заради значителното увеличаване на заболеваемостта от COVID-19 и влошаване на наблюдаваните показатели и достигната 14-дневна заболеваемост от 337 на 100 000 население на територията на област Стара Загора, със заповед на директора на РЗИ – Стара Загора д-р Станимир Станков се въвеждат допълнителни мерки. Тяхната цел е защита и опазване живота и здравето на гражданите в областта и ограничаване на разпространението на COVID-19.

 

Временните противоепидемични мерки на територията на област Стара Загора са в сила от 18 до 31 март 2021 г.

 

  1. Преустановяват се присъствените учебни занятия в училищата за учениците от пети до дванадесети клас. Присъствените учебни занятия в институциите от системата на предучилищното и училищното образование да се провеждат в съответствие с изготвените от Министерство на образованието и науката и Министерство на здравеопазването Насоки за работа на системата на предучилищното и училищното образование през учебната 2020-2021 година в условията на COVID-19, публикувани на интернет страницата на Министерство на образованието и науката.
  2. Преустановяват се груповите извънкласни дейности и занимания в присъствена среда, както и присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални и други, организирани от юридически и физически лица. Изключение се допуска по отношение на дейностите по интереси и занималните за деца от предучилищното образование и ученици от начален етап на училищното образование (от първи до четвърти клас), като не се допуска смесване на деца от различни паралелки. Изключение се допуска и за провеждане на състезания и олимпиади в присъствена форма в учебните заведения при заетост на местата до 50% от общия капацитет на помещението, при спазване на физическа дистанция от 1.5 м и задължително носене на защитни маски за лице.
  3. Преустановява се присъственият учебен процес във висшите училища. Изключение се допуска и за практическите упражнения по клинични дисциплини, учебната практика (клиничен стаж), преддипломния стаж и държавните изпити на студентите по регулирани медицински професии от професионални направления „Медицина“ и „Здравни грижи“, както и държавните изпити за придобиване на специалност в системата на здравеопазването, при стриктно спазване на мерките.
  4. Преустановяват се присъствените занимания в центрове за подкрепа на личностното развитие.
  5. Провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма се допуска при заетост на местата до 30% от общия им капацитет на закрито, при спазване на физическа дистанция от 1,5 м и задължително носене на защитни маски за лице.
  6. Културни и развлекателни мероприятия (театри, кина, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) могат да се организират и провеждат при заетост на местата до 30% от общия им капацитет на закрито, при настаняване на зрителите най-малко през една седалка и при спазване на физическа дистанция от 1,5 м и задължително поставяне на защитни маски за лице.
  7. Забранява се провеждането на организирани масови обществени мероприятия на закрито и открито (изложения, фестове, фестивали, събори, празници, базари, панаири и други).
  8. Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на закрито и открито се провеждат без публика.
  9. Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания (екскурзии) с организиран транспорт и груповите посещения на туристически обекти.
  10. Малолетни и непълнолетни лица могат да посещават търговските центрове, включително такива тип МОЛ само ако са придружени от техен родител, съответно настойник/попечител или от друго пълнолетно лице.
  11. Преустановяват се посещенията на малолетни и непълнолетни без да са придружени от техен родител, съответно настойник/попечител в ресторанти и снек барове.
  12. Забранява се провеждането на организирани масови обществени мероприятия на открито (празненства, събори, фестивали и др.).
  13. На всички пазари, тържища и базари се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от най-малко 1,5 м между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.
  14. Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите и чиято дейност не е преустановена с настоящата заповед, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 3 кв. м.
  15. Всички работодатели, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да организират работния процес на работниците /служителите в дистанционна форма (работа от разстояние/надомна работа), където е възможно. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.
  16. Носенето на защитни маски за лице в закрити обществени места е задължително. Изключение се допуска за клиентите в местата за хранене и питейните заведения, спортуващите на открито и закрито; участниците в конгресно-конферентни мероприятия и други подобни по време на изказванията си, водещите и гостите в телевизионни предавания, когато са на разстояние 1,5 м, както и когато се изолират един от друг с плексигласова преграда.
  17. В специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни не се допускат посещения на външни лица.
  18. Временните противоепидемични мерки, определени с настоящата заповед, ще бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на област Стара Загора.

III. Настоящата заповед да се публикува на интернет страницата на РЗИ – Стара Загора.

  1. Заповедта да се съобщи на областния управител на област Стара Загора, кметовете на общини в област Стара Загора, на началника на РУО – Стара Загора, на директора на ОД на МВР – Стара Загора, на директора на ОДБХ – Стара Загора – за създаване на необходимата организация за контрол по спазване на противоепидемичните мерки на територията на областта.

Заповедта подлежи на обжалване в едномесечен срок от публикуването ѝ на интернет страницата на РЗИ – Стара Загора пред Административен съд – Стара Загора по реда на АПК. Административният акт подлежи на предварително изпълнение, като обжалването не спира изпълнението на заповедта.

Заповедта е съгласувана с главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.