ЕМА забрани ивермектинът

Европейската агенция по лекарствата не препоръчва лекарството ивермектин да се използва за профилактика и лечение на COVID-19. В съобщение на сайта на агенцията пише, че последните доказателства за употребата на препарата не подкрепят използването му за COVID-19 “извън добре проектирани клинични изпитвания”
Таблетките ивермектин в Европейския съюз са одобрени за лечение срещу някои паразитни червеи. Кожните препарати се използват за лечение на кожни заболявания като розацея. Ивермектинът е разрешен също и за ветеринарна употреба при различни животински видове за вътрешни и външни паразити.
След неотдавнашни съобщения в медиите и публикации за употребата на ивермектин, Европейската агенция е направила преглед на най-новите публикувани доказателства от лабораторни изследвания, наблюдения, клинични изпитвания и мета-анализи.
Лабораторни проучвания са установили, че ивермектинът може да блокира репликацията на SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява COVID-19), но при много по-високи концентрации на ивермектин от тези, постигнати с разрешените понастоящем дози. Резултатите от клиничните проучвания се различават. Някои проучвания не показват полза, а други отчитат потенциална полза.
От EMA заключиха, че наличните до момента доказателства не са достатъчни, за да се подкрепи употребата на ивермектин в COVID-19 извън клинични изпитвания.
Има опасност от увеличаване на страничните ефекти при третиране с по-високи дози от препарата, необходими за получаване на концентрации на ивермектин в белите дробове, които да са ефективни срещу вируса.