Мъж, дал подкуп на полицейски служители, ще търпи ефективно наказание

Окръжен съд – Стара Загора постанови осъдителна присъда, по силата на която 39-годишния А. А. ще търпи четири месеца лишаване от свобода, при първоначален „общ“ режим. Наложено му е и кумулативно предвиденото наказание „глоба“ в размер на 200 лева.

Подсъдимият е признат за виновен в това, че на 21.12.2020 г. в гр.Стара Загора, в кв.„Лозенец“, е дал подкуп – парична сума, банкнота с номинал от 50.00 лева на полицейски органи – старши полицай в Група „Охрана на обществения ред“ на Сектор „Охранителна полиция“ към Второ РУ на МВР гр.Стара Загора и на младши инспектор – полицай в Участък „Лозенец“ към Второ РУ на МВР гр.Стара Загора,за да не извършат действие по служба,  като поискал да скъсат съставения по отношение на него акт за установяване на административно нарушение, както и да не уведомят дежурните компетентни служители от Второ РУ на МВР гр.Стара Загора с оглед съставяне на акт за управление на моторно превозно средство без сключена валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ по отношение на друго лице.

Наказателното производство срещу подсъдимия премина по реда на съкратеното съдебно следствие, като първоначално наложеното му наказание бе намалено с една трета. Съдът приложи процедурата, след като мъжът призна изцяло вината си и изложените в обвинителния акт факти и обстоятелства.

В началото на 2020 г. на подсъдимия е наложено наказание от девет месеца лишаване от свобода, за шофиране след употреба на алкохол, чието изпълнение е отложено за срок от три години. Тъй като престъплението – подкуп, се явява извършено в този изпитателен срок, Окръжен съд – Стара Загора постанови А. А. да изтърпи отделно и отложеното наказание също при „общ“ режим.

На въпросната дата полицейските служители спрели автомобил за проверка. Установени били водачът, който управлявал автомобила без сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност, и подсъдимият, чиято лична карта била счупена. На подсъдимия бил съставен акт за установяване на административно нарушение по Закона за българските документи за самоличност. Той поискал от полицаите този акт да бъде скъсан, както и да не уведомяват колегите си за съставяне на акт на шофьора на превозното средство. С тази цел подсъдимият хвърлил през отворения прозорец на патрулния автомобил 50 лева.

Присъдата подлежи на протестиране и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.