Приемат се предложения за наградите „Стара Загора” и „Млада Загора”

Община Стара Загора приема предложения за присъждане на Награда „Стара Загора” за 2021 година. Отличието  се присъжда  по повод 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Номинациите могат да бъдат направени от държавни и общински органи, обществени и професионални организации и творчески сдружения, както и от граждани на Община Стара Загора. Те се подават до кмета в писмен вид не по-късно от 15 април.

Наградата „Стара Загора” се присъжда в две направления: наука и образование; култура и изкуство. Кандидатите в направление „Наука и образование” трябва да са изявени професионалисти с доказан принос и иновативни подходи в учебно-възпитателната работа. Ученици на кандидатите да имат участия и класиране на призови места в състезания, конкурси и олимпиади на областно, национално и международно ниво.
За присъждане на наградата „Стара Загора” в направление „Култура и изкуство” се номинират хора със значими постижения в областта на литературата, изобразителното изкуство, архитектура, музика, театър, танцово изкуство, фотография, съвременни визуални изкуства.

За награда „Млада Загора” могат да бъдат номинирани учащи с изключителни постижения и извоювани награди от национални и международни състезания, олимпиади и конкурси в сферата на науката и образованието; културата и изкуството. Кандидатите трябва да са класирани на призови места на регионални, национални или международни олимпиади, конкурси и състезания или да са разработвали и участвали в училищни, общински, регионални, национални или международни проекти с принос за утвърждаване  на авторитета на учебното заведение, както и да  имат личен авторитет сред съучениците си и учителите в съответното учебно заведение. Желаещите могат да правят своите номинации не по-късно от 15 май.