Осъдиха мнима ходжа

Районен съд – Казанлък постанови присъда, с която наложи наказание лишаване от свобода в размер на една година и четири месеца, чието изпълнение отложи за срок от три години и шест месеца, на 49-годишната Гинка Станчева от Русе. Тя се е представяла като Йелдъз Ходжа и мамила хората ,че разваля магии.

Съдът призна Станчева за виновна в това, че на неустановени дати в периода от 15.04.2018 г. до 27.04.2018 г. в гр.Разлог и в гр. Казанлък, в условията на продължавано престъпление, на четири пъти, с цел да набави за себе си имотна облага, възбудила и поддържала заблуждение у пострадалата, че в качеството си на ходжа ще ѝ окаже съдействие и помощ за откриване и премахване на магия на сина й, в противен случай много лоши неща щели да се случат, с което причинила имотна вреда общо в размер на 4020.00 лева.

По делото е установено, че пострадалатадокато гледала телевизионен каналпопаднала на предаване, в което участвала подсъдимата, представяйки се като ходжа Йелдъз. Пострадалата и съпругът й и се обадили няколко пъти в предаването и разговаряли с подсъдиматакоято ги уверила, че ще им помогне за проблемите на сина им. За целта поискала на няколко пъти да и бъдат предоставени суми, за да подготви и изпрати неща за осъществяването на специални ритуали, с които твърдяла, че ще бъде развалена направена магия. Подсъдимата получавала сумите в различни градове в страната, като последна – в размер на 3200 лева, взела в гр.Казанлък. До подаване на жалба се стигнало, след като „ходжа Йелдъз” заявила на пострадалата, че по време на ритуала, който извършвала, всичко изгоряло, включително и сумата от 3200 лева. Тогава ощетената жена осъзналаче казаното и извършеното от подсъдимата било с цел да я измами. 

В Районен съд – Казанлък делото се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие, поради което наложеното на Г. С. наказание бе намалено с една третаПред съдебния състав подсъдимата призна изцяло фактите и обстоятелствата, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се съгласи да не се събират доказателства за тези факти.

Присъдата подлежи на протестиране и обжалване в 15-дневен срок пред Окръжен съд – Стара Загора.