Трима депутати за ГЕРБ, трима за ИТН, двама за БСП и по един за ДПС, Демократична България и Изправи Се! Мутри Вън


Числовите данни от изборите за народни представители в Старозагорска област сочат, че разпределението на 11-те депутатски мандата в 27-ми МИР на практика е ясно. Коалицията между ГЕРБ и СДС, която спечели най-много гласове в областта, ще изпрати в 45-ото Народно събрание трима депутати. Според предварителната подредба, това са водачът на листата Красимир Вълчев, който досега бе образователен министър, вторият Маноил Манев, както и третата Илиана Жекова, която е от квотата на ГЕРБ в Казанлък. Има вероятност, обаче, Вълчев да използва лидерското си място в Шумен и така да отвори вратите на Парламента за 4-тия в Старозагорско Лъчезар Борисов.

Също с трима депутати е и ПП Има такъв народ. Старозагорската група ще е сформирана от водача и лидер на партията Слави Трифонов, областният председател на формацията Тихомир Тенев и казанлъчанката Живка Железова. Подобно на Красимир Вълчев, Слави Трифонов оглавява листа на ИТН във Варна и е възможно така да се отвори позиция за 4-тия в Стара Загора Иван Кючуков.

Сериозни позиции в региона губи коалицията БСП за България, която в 44-тия Парламент бе представена от 4-рима старозагорски депутати, а сега ще бъдат само двама. Това са водачът Георги Гьоков и вторият Драгомир Стойнев.

Гласовете на останалите три парламентарно представени формации в региона са достатъчни за по 1 депутатско място.

ДПС изпраща в НС Халил Летифов, който ако избере лидерската си позиция от Благоевград, в следващия парламент ще се озове кметът на Гълъбово и четвърти в листата Николай Тонев, чийто преференции са достатъчни, за да измести от втората позиция д-р Тунджай Йозтюрк.

Размествания са възможни и в партията на Мая Манолова, която оглавяваше листата на Изправи се, мутри вън в 27-и МИР. Твърде вероятно е тя да предпочете осигуреното си място от София и така да освободи пътя към НС на втория в Стара Загора Светослав Колев.

11-ият депутат от областта ще е водачът на листата на Демократична България доц. д-р Атанас Славов.

Официалното потвърждение се очаква от ЦИК до 11 април.