ЦИК обяви окончателното разпределение на мандатите

Централната избирателна комисия обяви окончателното разпределение на мандатите между шестте политически формации, които влизат в следващото Народно събрание. Според решението, което е публикувано след полунощ, ГЕРБ получава 75 мандата, “Има такъв народ” – 51, БСП ще има 43-ма представители в парламента, ДПС – 30, “Демократична България” – 27, а “Изправи се! Мутри вън!” получава 14 мандата.

ЦИК потвърди и окончателното разпределение на 11-те депутатски мандата в 27 МИР. По трима представители ще имат ГЕРБ и ИТН ,двама БСП и по един ДПС ,ИМВ и Демократична България. В листите в региона има две пренареждания. В Демократична България и в ДПС.Третият при демократите – д-р Станимир Трошев, измества чрез преференции втория в листата Румен Димитров. Той е с предпочитания от 7,39 процента. Демократична България обаче ще има само един народен представител от региона в лицето на водача Атанас Славов.
Разместване има и в ДПС. Кметът на Гълъбово Николай Тонев, който е 4-ти в листата измества с преференциален вот втория Тунджай Йозтюрк с одобрението от 11,24 процента от всички гласували за движението. Той обаче е депозирал молба в ЦИК, която го извади от листите. ДПС ще има един мандат в Старозагорско. Засега той е за Халил Летифов, който е и водач в Благоевград и ако влезе оттам, депутатското място ще е за д-р Тунджай Йозтюрк.

ЦИК обяви окончателното разпределение на мандатите