Георги Гьоков: БСП предлага законопроект за прекратяване на харченето на държавни пари от прозореца на джипката

“БСП настоява за промени в Закона за публичните финанси, с които да бъде прекратена сегашната порочна практика, наложена от управлението на ГЕРБ – държавният бюджет да се харчи без санкцията на Народното събрание. Не си спомням някое друго правителство толкова да е нарушавало това правило, колкото ГЕРБ в последните години и особено наскоро покрай предизборната кампанията. Борисов раздаде от прозореца на джипката около 5 млрд. лева. Ето това предлагаме да се промени с нашия законопроект и очакваме подкрепа от всички формации, обявили се за смяна на модела “Борисов”, заяви народният представител от Парламентарната група на “БСП за България” Георги Гьоков в предаването “Денят ON AIR” .

“Когато ГЕРБ върнат мандата за съставяне на правителство, защото нямат подкрепа, ще дойде ред и отговорност на втората парламентарна сила – “Има такъв народ”, да предложи кабинет. За мен обаче е подозрително мълчанието на представителите на формацията. Странно е и, че отказват подкрепа от всички, при положение че нямат мнозинство за съставяне на правителство без подкрепата на БСП. Така че смятам техните изказвания за доста екзотични, но не и отговорни и държавнически”, коментира депутатът от левицата.

Гьоков припомни, че миналото лято много депутати и представители на БСП са присъствали на антиправителствените протести, но още тогава се е взело решение да не бъдат правени опити за оглавяване.

“Хората спонтанно излязоха да протестират и не беше правилно да бъдат политизирани. Въпреки това видяхме, че няколко партии успешно яхнаха народното недоволството и сега дори са в парламента”, посочи той.

Георги Гьоков коментира и някои от предложенията за промени в Изборния кодекс: “БСП е “за” и на няколко пъти предлага въвеждането на 100% машинно гласуване. Мажоритарният вот в два тура, според мен, е напълно неприложим в България. При такава система  в парламента, както и много анализатори правилно посочват, ще има две или три партии, от които едната ще бъде абсолютно доминираща, а друга ще получи мандатите се на етническа основа. Затова с право се отхвърли това предложение.”

Според Гьоков намаляването или спирането на държавната субсидия за политическите партии ще попречи на нормалното функциониране на партиите и ще ги принуди да търсят друго, нерегламентирано финансиране, което ще увеличи техните зависимости.

“Затова и от БСП  настояваме за абсолютна прозрачност на финансирането на партиите – не само от държавната субсидия, но и финансирането от други източници да излезе на светло”, подчерта депутатът.

“Ако третият мандат за съставяне на правителство стигне до БСП, ще се събере Националният съвет на партията и ще се вземе колективно решение”, каза още Георги Гьоков.