Представиха емблематични сценични кукли и живописни платна на Любомир Цакев в Стара Загора

Ретроспективна изложба на Любомир Цакев (1940-2012) беше открита снощи в западната зала на Художествена галерия Стара Загора. В нея са събрани 50 произведенията (живопис и сценография), които представят различни периоди от творчеството на Цакев.

 Поводът ни е среща с човек, който е емблематичен за Стара Загора. Една от онези личности, които с емоцията и обаянието си даваха особен привкус на бохемата в Стара Загора”, каза по време на откриването проф. д-р Марин Добрев. „Всеки, който поне веднъж е влизал в сградата на Кукления театър на спектакъл, чиято сценография е на Любомир Цакев, няма как да не я е помнил. Всеки, който в продължение на десетилетия се е срещал с негови картини  по изложби – също. Събрани в едно пространство и едното, и другото направление, носят духа на неговата завидна личност.  Когато беше весел – си тананикаше”, разказа още спомени директорът на Художествената галерия.

 Той изказа благодарност към директора на Държавен куклен театър Дарин Петков и всички работещи в културната институция за тази съвместна инициатива.

 За магията зад завесите, за създадените от него десетки кукли говори директорът на Кукления театър Дарин Петков. „Като художник, дошъл в театъра ни през 1968 г., заедно с Васил Апостолов – режисьор, от работата на този велик тандем за Старозагорския куклен театър може да се говори като театър, поставен на професионална основа. Основен двигател за това винаги е бил Любомир Цакев с неговата висока академична взискателност, с неговия художествен вкус, с неговата безкомпромисност, с неговия работохолизъм и неговата голяма, голяма любов към това, което прави…Изложбата е памет и уважение към неговия живот и творчество, но и част от нашата идентичност. Част от неговия свят, в който сме живели и живеем”, допълни Петков. 

 Любомир Цакев е талантлив живописец и е сред най – значимите фигури в българската куклена сценография. Роден е през 1940 г. в гр. Елхово. През 1968г. завършва специалност „Сценография” при проф. Георги Каракашев в Художествената академия и специализира куклена сценография в Прага. Постъпва в Старозагорския куклен театър. От 1969 г. започват участията му изложбите на старозагорските художници и първите му самостоятелни изяви в областта на куклената сценография. Талантът му е забелязан бързо и още през 1970 г. получава индивидуална награда на Фестивала на куклената пиеса във Варна за сценографията към „Ян Бибиян” от Елин Пелин. От 1973 г. е член на СБХ, а от 1976 г. до 1990 г.  е председател на художествения съвет на СБХ – група Стара Загора. През 1982 г. е назначен за директор на Държавен куклен театър – Стара Загора и остава на поста до 1996г. , когато тежка парализа прекъсва активната му творческа дейност. Умира на 17 февруари 2012 г.

Любомир Цакев е сценограф на над 70 куклени и редица театрални, балетни и оперетни постановки. Гостувал е като художник-постановчик на куклените театри в Санкт Петербург, Краков, София, Пловдив, Сливен, Варна, Русе и т.н. Куклени спектакли с негова сценография са представяни в Иран, Франция, Австрия, Кипър, Полша, Русия, Испания, Чехия и др. Участвал е в международни форуми в Прага, Бърно, Сао Пауло. Удостояван е с награди от редица форуми на българските куклени театри, от Съюза на българските художници, Съюза на артистите в България. Седемкратен носител е на наградата „Стара Загора”. Организирал е четири самостоятелни изложби. Негови живописни произведения притежават художествените галерии на Стара Загора, Кюстендил, Казанлък, Ямбол, Хасково, както и частни колекции в България, Германия и Великобритания.

 На събитието присъстваха още зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева, зам.-областният управител Петя Чакърова, директорът на библиотека „Родина- 1860″ Слава Драганова, приятели и почитатели на твореца.

 Изложбата може да бъде видяна до 18 май.