Представиха Бузлуджа на европейски уебинар

Проектът Бузлуджа ,бе представен днес  на  европейски уебинар за младежта и културното наследство. Той е организиран от ЮНЕСКО  и участие в него взеха млади професионалисти, студенти и ентусиасти от Европа и света.
Уебинарът се проведе във връзка с резултатите от първия по рода си “Форум за млади професионалисти в културното наследство”, организиран от ЮНЕСКО през 2019 г., който събра 28 млади професионалисти от Европейския съюз .На него Фондация „Проект Бузлуджа”представи идеята за възстановяване на Бузлуджа.Тя  е основана през 2015г. от арх. Дора Иванова с цел опазване на паметника Бузлуджа. Благодарение на постоянството в тази кауза през 2018г. паметникът беше признат от най-голямата европейска организация за културно наследство „Европа Ностра” за един от 7-те най-застрашени културни обекта в Европа. През 2019г. паметникът получи финансиране от 185 000 долара от фондация Гети.
През 2020 г. в рамките на проекта “Спешни мерки за стабилизиране на мозайките на Бузлуджа”, финансиран от фондация Гети, беше изграден защитен навес над най-застрашените мозайки в паметника – тези от вътрешността. За опазване на тези от външния кръг обаче са необходими общо 64 000 лева, съобщават от фондацията. Тече кампания по събиране на средства за довършителните дейности.
Паметникът Бузлуджа е една от най-емблематичните и значими сгради на следвоенния модернизъм в България и в Европа. Построен е през 1981 г. и изоставен през 90-те, тъй като представлява предишния социалистически период.
Монументът е уникална сграда и искаме да я запазим като място за изкуство, образование, събития и туризъм. Нашата цел е да я съхраним възможно най-автентична, но да спрем разрушителните процеси, да я консолидираме и обезопасим, така че да бъде отворена за посетители, заявяват от Проект „Бузлуджа”