Годишен концерт на НУМСИ “Христина Морфова”

Оркестърът на Държавна опера – Стара Загора и забележителните млади солисти – възпитаници на НУМСИ „Христина Морфова“ ще имат Годишен концерт на 7 май от 19 часа в Операта.

За събитието разказва Красимир Къшев, диригент на концерта, главен художествен мениджър на НУМСИ.

„Това вече е дългоочакван концерт – както от нас, преподавателите, така и от децата . Предишният беше през май 2019 г. В концерта е реализирана моя идея, с която искам да насърча сегашните ученици на НУМСИ“Христина Морфова“ . В момента имаме много бивши наши ученици, които учат в Националната музикална академия, в ААМТИ- Пловдив и НАТФИЗ. Реших да поканя някои от най-талантливите /не всички/ тази година и ако този формат на концерта е хубав, през следващата година ще участват другите от тях. Поканих ги да участват, за да не ги забравя нашата публика, а и да ги видят сегашните ученици. Когато ги виждат в двора на училището, те не ги познават. Ето, на сцената – вижте ги, те са, учат в момента, и вие можете като тях! – това е подтекстът на тяхното участие.

Първо поканих двете момчета, които съм дирижирал на не един и два концерта в Операта – Георги Белчев и Симон Павлов, които са прекрасни пианисти, но учат оркестрово дирижиране в Националната музикална академия при проф.Ивайло Кринчев и Григор Паликаров. Момчетата вече имат някакъв опит като диригенти и е крайно време нашата публика да ги види. Те са много щастливи от поканата и веднага предложиха по една увертюра – Симон ще дирижира тази от „Севилският бръснар“, а Георги –  от„ Така правят всички“. Ще бъдат диригенти на оркестъра и на някои от ариите, включени в програмата.

В програмата са включени изпълнения на даровити ученици от НУМСИ: от класовете по пиано – Михаела Иванова от 11 клас, моето откритие, изключително талантлива – ще свири 2-ра и 3-та част от концерт за пиано на Шостакович. Ще има изпълнения на кларинет и саксофон /Добромир Добрев/. Ще има малко повече пеене – Гергана Тодорова, Полина Пчеларова, Божидара Георгиева, Михаела Якимова от сегашния 11 клас, изпълнения и на ученици от паралелките по поп и джаз пеене – Зара Узунова ще изпее големи хит на Паша Христова „Янтра“ и Трио „Триолина“ с джаз стандарт. Поканили сме бившите наши ученици, сега студенти в Националната музикална академия Радина Минкова и ГалинПенев – бас-китара и барабани. А водещи на концерта ще са студентите в НАТФИЗ Маргарита Лъчезарова и Иван Петров.

С една дума има една сериозна кохорта от бивши наши ученици, които ще участват. Изненадата на концерта ще бъде малката внучка на бившия директор на училището Божков – Виктория Божкова, която за втори път ще излезе на сцената да свири. Тя е невероятно талантлива саксофонистка. В концерта ще участват бивши наши ученици, които се реализират в оперите във Варна, Стара Загора, Русе  – Михаела Берова, Борис Тасков, Денис Иванов.

И така в програмата имаме инструменти, имаме различни жанрове, от класическата опера, през оперетата, до джаза.“

В оркестъра на операта свирят и други бивши ученици –Веселина Жейнова /контрабас/, Мирена Митрева /ударни инструменти/, Митко Митрев /тромпет/, Нели Хазан /виолончело/, Павлина Димитрова /виолончело/, Пламена Пенева /виолончело/, Рени Филипова/контрабас/ и др. Сред възпитаниците на Музикалното училище в Стара Загора са световноизвестната оперна певица Веселина Кацарова, Генко Гешев /оперен певец/ – преподавател във факултет по оперно пеене в Университета „Дюкейн“ – Питсбърг, САЩ, Нина Найденова – оперен режисьор, директор на Опера Пловдив, Огнян Драганов-оперен режисьор, директор на Опера Стара Загора и много, много други известни музиканти, които може да видите на сайта на училището : http://www.metronom-sz.narod.ru/page-80.html

В архивите на Стара Загора се съхранява „Правилник“ от 11 декември 1897 г. на първото у нас музикално училище, създадено от местното дружество „Кавал“. Негови основатели са радетелите за музикална Стара Загора – Петко Икономов, Георги Байданов и завършилият композиция в Пражката консерватория старозагорец Димитър Хаджигеоргиев. Това училище просъществува само няколко години, но искрата е запалена.

На 1 септември 1974 година със заповед Д-3 626 от 8 май 1974 г. на Министерството на просветата е открито и Музикално училище в града. През учебната 2001 / 2002 г. е възстановена специалността класическо пеене. Същата година се открива и нова специалност – класически танци. През 2004 г. по одобрен от Министерство на културата и Министерството на образованието на Република България проект е въведена и още една нова специалност – актьор за драматичен театър, а през 2008 г. – поп и джаз пеене. През октомври 2006 г. училището е преименувано в Национално училище за музикални и сценични изкуства.