Концерт “Пътищата на любовта” в Операта

Музика без граници – Солистите на Държавна опера-Стара Загора представят

Les Chemins de L’amour / Пътищата на любовта

Да си поговорим за ЛЮБОВ с Даниела Дякова, Деница Петрова, Ана Михайлова и поета Йордан Пеев

Третият концерт от цикъла „Музика без граници” ще бъде представен на 8 май от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера. Концертът Les Chemins de L’amour / Пътищата на любовта- по идея на солистката на Държавна опера-Стара Загора мецосопраното Даниела Дякова, ще преведе почитателите на красивата песенна форма през различни музикални стилове и епохи. Обединителната линия в програмата на концерта е в темата за любовта в нейните различни нюанси и измерения. Заглавието на концерта „Пътищата на любовта” е заимствано от едноименната песен на Пуленк, написана от композитора през 1940 година по текст на Жан Ануи и посветена на комичната актриса и певица Ивон Принтепс, която я изпълнява за първи път на премиерата на пиесата „Леокадия” и след нейния успех, я записва.

В концерта „Пътищата на любовта” към обичайната конфигурация за камерни концерти – глас и пиано, се присъединява и виолончелото, тембърът на което според специалистите се доближава най-много до човешкия глас. Мецосопраното Даниела Дякова, пианистката Деница Петрова и Ана Михайлова – виолончело, ще изпълнят песни на Йоханес Брамс, Жорж Бизе, Жул Масне, Габриел Форе, Рейналд Хаан, Рихард Щраус, Франсис Пуленк, Курт Вайл и др.. ПоетътЙордан Пеевще допълни романтичната музикална картина със свои избрани стихове любовна лирика.

Даниела Дякова е една от най-изявените и предпочитани оперни певици-мецосопрани в България с богат оперен и кантатно-ораториален репертоар. Певицата признава, че досега в нейната интензивна кариера никога на й е оставало време да се обърне към камерната музика, която винаги я е привличала и която счита за истински трамплин във вокалното израстване на всеки оперен артист:

„Този път обаче музикалният ми компас ме отвежда във съвсем различен ракурс, а именно в областта на камерната песен! С оглед на актуалната ни заобикаляща обстановка на един по различен живот, всъщност се роди идеята да пресъздам един по-специален, адаптивен и оригинален концерт-рецитал на отбрани бутикови песни от френската и немската любовна лирика. Това са ювелирни и романтични шедьоври из песенната съкровищница на едни от най-големите композитори на тази музика. Репертоарът,  който съм подбрала, за мен е едно истинско бижу, тъй като музиката, текста и посланията на песните са толкова красиви, изящни и  пропити от любов, че няма как това да не се усети още от първия акорд. Композиторите на тези песни са истински майстори на музикалното перо, чувствам тяхната душевност, емоция и лирика много близка до моята и точно това е причината да се обърна към техните творби. Смятам, че в тези трудни времена, нашата публика се нуждае и от такъв тип музикални пътешествия …”

За пианистката Деница Петрова камерната музика е вълшебна ниша, в която всички изпълнители стоят равнопоставено. Тези камерни песни за глас и пиано изискват безкомпромисен професионализъм,висока класа на изпълнение,както при певеца,така и при интструменталиста.

Композиторите са обрисували всяко едно движение,всяка една картина,всеки портрет или пейзаж с точно определен техничен,музикален похват като:

специфична ритмика;

нюанси чрез динамиката;

големи скокове;

акценти в акорди;

– ясно изразена мелодична линия,която се редува между гласа и пианото.

Дълбокият детайл,използването на теми от различни фолклори,комплексният и силно подчертан метод на композиране на всеки един от тях,чистотата на структурата на песните,която мигновенно ни принася в именно това романтично усещане за любов е огромно удоволствие за мен като изпълнител и пианист.

Бих добавила,че ние музикантите-певци и инструменталисти,предаваме на публиката, чрез своята интерпретация, призма,поглед,чувство,начин на изпълнение и музициране,интелект и талант.

Пътищата на Любовта, необятни, невидими и докосващи всеки, който желае да ги почувста и съхрани в душата си.”- споделя развълнувано Деница Петрова.

 Държавна опера-Стара Загора еодобрена и сертифицирана като БЕЗОПАСНА СРЕДА от Центъра за изпитване и европейска сертификация/ЦИЕС/

При провеждането на концерта ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки!

 Предварителна продажба на билети:

БИЛЕТЕН ЦЕНТЪР СТАРА ЗАГОРА:

Сграда Опера (Южен вход),

бул. „Митрополит Методий Кусев“ № 30

тел.: 042 622 431, 0885 509 829, 0887 444 360

понеделник – петък: 8:00 – 20:00 ч.

събота – неделя: 10:00 – 18:00 ч.

БИЛЕТНА КАСА ХАСКОВО: ул. „Веслец“ №1

тел.: 0888 63 58 84

БИЛЕТИ СЛИВЕН: тел.: 0898 23 09 88

www. https://operasz.bg/

https://www.facebook.com/StateOperaStaraZagora