Консумираме повече сол от нормалното

Болшинството от хората консумират два пъти повече сол от препоръчаната от Световната здравна организация  граница от 5 грама на ден и това излага здравето им на риск. Това съобщи от организацията ,която публикува насоки за съдържанието на сол в храни като хляб, масло, чипс, бисквитки, пица и различни видове консерви.

“Повечето хора консумират два пъти повече от препоръчаните от СЗО 5 грама сол дневно, излагайки се на по-голям риск от сърдечни заболявания и инсулт, от които приблизително 3 милиона души умират всяка година”, припомнят от организацията.Нов доклад на СЗО предоставя “глобални показатели за нивата на натрий в над 60 категории храни”, за да помогне за “подобряване на храненето и спасяване на човешки животи”.

Експертите обясниха значимостта на подобна публикация, по-специално с факта, че консумацията на „преработена храна бързо увеличава приема на натрий” в човешкото тяло. В същото време, често в различни страни едни и същи продукти съдържат различни количества сол. Ето защо СЗО представи „хармонизирани глобални критерии”, които ще помогнат на държавите да си поставят цели за намаляване на приема на сол и ще стимулират хранителната индустрия да предприеме подходящи стъпки. Организацията припомни, че целта е да се намали консумацията на сол с 30% до 2025 г. Това решение беше взето през 2013 г. от Световната здравна асамблея.

„Повечето хора не знаят колко сол консумират”, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус във връзка с публикуването на доклада. “Наложително е страните да разработят политики за намаляване на потреблението и да предоставят на населението информация, позволяваща да направят правилният избор.”

Както се отбелязва в доклада, СЗО “е започнала да разработва глобални показатели за нивата на натрий в храните през 2020 г.”

“Прекомерното количество натрий в храната повишава кръвното налягане и като следствие увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания”, казват експертите.

Намаляването на приема на сол намалява този риск, както и риска от развитие на хронични бъбречни заболявания, чернодробни заболявания, затлъстяване и рак на стомаха, обобщават авторите на доклада.