Лазер разбива камъни в бъбреците и уретрата в Болница “Тракия”

Eдин от най-модерните и атравматични методи за разбиване на камъни в бъбреците и уретрата – с лазер, се прилага успешно в Урологичния сектор на Болница „Тракия“ в Стара Загора.

Дo миналата година лазерната процедура се прилагаше само за разбиване на камъни в пикочния мехур и уретрата, но след закупуване на рентгенологична апаратура и дооборудване на инструментариума, в отделението се третират и камъни в бъбреците.

Използва се лазерен литотриптер на един от водещите производители на медицинска апаратура в тази област Cook Medical. От 7 години отделението разполага и с ултразвуков литотриптер. Това позволява при всеки един случаи да се подходи индивидуално според различните особености – анатомия, големина, брой на конкрементите, разположение.

Лазерното разбиване на камъни в бъбреците има редица предимства, посочва д-р Емил Петков, началник на сектор „Урология“ в Болница „Тракия“. При лазера сондата е много по-тънка – буквално части от милиметъра, което позволява използването на по-тънки, гънкави инструменти, които достигат до конкрементите през естествените отвори на човешкото тяло. При лазерната процедура се използва гъвкав ендоскоп с видеокамера, не се правят хирургични разрези.

Камерата позволява на лекуващия лекар да наблюдава манипулацията в реално време и да извърши процедурата чисто, като огледа органа за остатъчни фрагменти. Това прави лазерното лечение много по-атравматично и приложимо при много по-широк кръг пациенти.

Процедурата продължава от 20 минути до около 1 час в зависимост от твърдостта и големината на камъка, както и от неговото местоположение и физиологични особености на бъбрека.

При по-големи камъни се налага проникване до бъбрека директно през кожата. Конкрементът се фрагментира и отсранява през тънък 5 мм инстумент.

Операциите с по-голяма специфика на провеждане се извършват с участието на консултанти от други големи болници, които имат натрупан опит в съответните направления. Консултант при лазерните урологични процедури в Стара Загора е доц. д-р Калоян Давидов от Болница „Токуда“.

Престоят в отделението е 2 – 3 дни. Процедурата се извършва под упойка. Само няколко часа след процедурата пациентите вече са в добро състояние.

Досега в практиката на д-р Емил Петков е имало много случаи на разпрашаване на камъни по-големи от 1 сантиметър в пикочния мехур и уретера. Най-големият обработен камък е бил с големина близо 3 сантиметра. „Това са сложни процедури, за които с напредването на медицината се използват все по-миниатюрни инструменти и консумативи, а те стават все по-скъпи, а не се покриват от Здравната каса, посочва д-р Емил Петков. Въпреки това лазерната процедура се налага във все повече болници, в които оперативният начин за лечение на бъбречни камъни е вече история и е предпочитана от пациентите.

Д-р Емил Петков извършва прегледи и консултации за разбиване на камъни в бъбреците с лазер в кабинета си в Стара Загора, като можете да запишете час на телефон 0877 594 543.