Отлага се въвеждането изцяло на електронни рецепти

Въвеждането на изцяло електронни рецепти се отлага отново – този път до края на май. От 1 юни тази функционалност на електронното здравеопазване трябва да работи.

При предходното отлагане на е-рецептите причината беше липсата на софтуерна готовност сред аптеките. Сега аптеките са почти готови да изпълняват електронни рецепти, но болничните заведения все още не са напълно готови.

Ето защо до края на май ще се работи и с хартиени, и с електронни рецепти. След това ще се премине към работа изцяло само с електронни рецепти. Според Министерството на здравеопазването това ще е последното отлагане на въвеждането на изцяло електронни рецепти.

Болничната система още не е готова, тъй като при сега действащата нормативна уредба издадената от болница е-рецепта не може да бъде изпълнена в аптека.

Електронните рецепти бяха стартирани от началото на годината с идеята да функционират напълно от началото на май. Заради липсата на софтуерна готовност сред аптеките към националната здравна информационна система обаче се очерта ново забавяне.

Е-рецепти досега издаваха само в някои по-големи аптеки в страната. Затова здравното министерство удължи срока, в който може да действат и хартиените рецепти до края на април, а сега – до края на май. Новият срок за пълното им въвеждане е 1 юни.