Учебната година ще приключи присъствено

За всички ученици след завършването на зрелостниците, външното оценяване и матурите ще се проведат в училищата и няма да отпада учебен материал. Това заяви  министърът на образованието в оставка Красимир Вълчев.

Ако ситуацията се подобри, министерството има основание до края на месеца, да се вземе решение за връщане на всички ученици присъствено в клас, но това най-вероятно ще бъде решено от следващо правителство, каза министърът.Учениците от 1-4 клас имат само 5 загубени седмици. До голяма степен спасихме годината за децата от начален етап. Що се отнася до учениците от прогимназиален и гимназиален етап, това беше най-трудната година от гледна точка на възможност за присъствено обучение”, призна Вълчев.

Средно около 50% от учениците 5-12 клас са били на присътвено обучение през тази учебна година, но до края има предпоставки процентът да се увеличи, смята Вълчев. Учебната година се удължава за децата от първи до шести клас, посочи образователният министър в оставка Красимир Вълчев.

Присъствено ще се проведе външното оценяване и матурите за учениците от четвърти, седми, десети и дванадесети клас. Няма тематично изоставане от предходни години, затова няма да отпадат теми от конспектите, заяви просветният министър.

„Има предпоставки да бъде проведено при спазването на всички епидемични условия. Учениците ще бъдат между 8 и 13 в зала в зависимост от големината на класните стаи, така че да има отстояние между тях на метър и половина, ще влизат от колкото се може повече входове”, обясни още Вълчев