Късна и къса кампания по прибиране на розовия цвят

Тази година се очертава късна и къса кампания по бране на розовия цвят. Масово се сключват договори за изкупуването му на цена от 1,50-1,60 лв./кг.

Кампанията ще започне с най-малко две седмици закъснение. Тази година няма да е повече от 15 дни, коментираха розопроизводители.
Към момента прогнозите са за не много благоприятна кампания, тъй като има измръзнали насаждения. От Българска национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика очакват да бъдат преработени не повече от 7–8 000 тона розов цвят.

В района на Казанлък също е имало измръзване, но сега розите го преодолявати започват наново да се разлистват. Все пак се очаква сериозно забавяне. Огромни количества цвят трябва да се приберат за кратко време, което ще затрудни и преработката. А когато има забавяне в преработката, има влошаване и на количествените резултати. Договорите между розопроизводителите и дестилериите масово се сключват на 1,50-1,60 лв./кг розов цвят.
Ако преработвателите се навият да кандидатстват за помощта по de minimis, ще са длъжни да изкупуват на поне 2 лв./кг. Засега обаче те не са съгласни с посочените от земеделското министерство параметри, а именно 70% изкупен и преработен цвят на база миналогодишни количества и ставка от 0,30 лв./кг.