Откриха Областната панорама на професионалното образование в Стара Загора

Община Стара Загора и Регионално управление на образованието, в партньорство с Търговско-промишлена палата, Клуб на работодателя и Център за подкрепа за личностно развитие Стара Загора, организираха за девети път Областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране 2021 г.

Общо 13 шатри са подредени в пешеходната зона на бул. „Цар Симеон Велики“ между бул. „Митрополит Методий Кусев“ и бул. „Руски“.

В тях представители на Тракийския университет, 12 професионални гимназии и училища, и Центъра за кариерно ориентиране чрез презентации, изделия от практическото обучение, действащи макети, демонстрации представят професиите и специалностите, по които ще се извършва обучението в училището, както и новостите в професионалното образование.

Днес от 10.00 до 18.30 часа и утре от 10.00 до 13.00 часа участниците очакват кандидат-гимназисти, техните родители, образователни институции  и представители на бизнеса. Инициативата има за цел да информира кандидат-гимназистите, зрелостниците и техните родители за професиите и специалностите, по които се извършва обучение в учебните заведения в Област Стара Загора, за новостите в професионалното обучение, както и за нуждите на бизнеса в региона.

 

„Неслучайно избрахме празничен днешния ден, за да открием Панорамата. Това е девето издание, защото българският бизнес, старозагорският бизнес има нужда от квалифицирани кадри. На Вас ученици ние разчитаме  да усвоите знанията, с които да творите бъдещето“, каза при откриването Иванка Сотирова, зам.-кмет образование, здравеопазване и социални дейности.

„Този ден винаги се превръща в празник Нашите професионални гимназии и училища има какво да покажат“, обясни Татяна Димитрова, началник на Регионално управление на образованието Стара Загора.

„Радваме се, че въпреки сложната обстановка Панорамата се провежда. Тя е уникална за България, тя е витрината на професионалното образование в областта“, категоричен бе Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата Стара Загора. Доц. Ани Златева, главен секретар на Тракийски университет също поздрави участниците  и пожела успех на Панорамата.

На откриването, чието начало дадоха мажоретките от Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски“, присъстваха още областният управител Гергана Микова, Мария Бойчева, председател на Клуб на работодателя, общински съветници.

Гостите и участниците бяха поздравени от Детски фолклорен ансамбъл „Траянци“, Вокална студия „Траяна глас“ към Центъра за подкрепа за личностно развитие.

В крак с развитието на дигитализацията, за втора поредна година се провежда и Виртуална панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране. В нея участват всички училища, осъществяващи държавен план-прием в осми клас в област Стара Загора, Тракийски университет и представители на бизнеса. Образователните институции се включват с кратко видео, с което се представят професиите и специалностите, по които ще се извършва обучението в тях през учебната 2021/2022 година, а фирмите популяризират дейността си и възможностите за професионална реализация и кариерно развитие. Видеата са публикувани на Фейсбук страницата на събитието „Виртуална панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране“.