Нов тест за оценка на клетъчния имунитет показва дали в организма ни са налични т.нар. Т-клетки

Нов, сигурен тест за оценка на клетъчния имунитет показва дали в организма ни са налични т.нар. Т-клетки, които представляват важна част от имунния отговор при инфекция съсCovid-19.

Резултатът от теста SARS-CoV-2 IGRAпоказва ясно защитени ли сме от повторно заразяване, ако вече сме преболедували коронавирусна инфекция, както и дали имаме ефективна защита след ваксиниране срещу Covid-19.

Новият тест вече се прави във Вирусологична лаборатория на МЦ „Трета поликлиника“, в пункта разположен в двора на Болница „Тракия“ – Парк до Аязмото в Стара Загора.

Тестът SARS-CoV-2 IGRAсе базира на специфична стимулация на Т-клетките от кръвната проба, при което се определят нивата на отделяния от тях интерферон гама. По този показател се съди за наличието на специфични Т-клетки, които се образуват в човешкия организъм като противодействие срещу SARS-CoV-2.

Този тест дава отговор на един съществен въпрос – защитени ли сме, ако нямаме антитела след преболедуване от Covid-19?Не малко хора, преболедували коронавирусната инфекция, установяват, че нямат антитела. Това обаче не означава, че те не са развили клетъчен имунитет, който е съществена част от противовирусния имунитет.

Тестът за клетъчен имунитет е препоръчителен за:

– всички, които искат да знаят дали са развили клетъчен имунитет след преболедуване от Covid-19и/или имунизация

– хора, които са прекарали Covid-19, но не са образували антитела

– за провека на нивото на клетъчния имунитет до 14 дни след преболедуване

– хора, които са се ваксинирали срещу Covid-19, но не са образували антитела

– за проверка на клетъчния имунитет около 14 дни след завършване на процеса на имунизиране

Тестът за клетъчен имунитет SARS-CoV-2 IGRA  се прави чрез вземане на кръв от вената. Резултатът излиза за 7 работни дни. Цената му е 95 лева. Кръвните проби се вземат в пунктовете в двора на Болница „Тракия“ – Парк на ул. „Дунав“ №1 в Стара Загора. Не е необходимо предварително записване на час. Работното време на пунктовете е всеки делничен ден от 8.00 ч. до 17.00 ч., а в събота от 8.30 ч. до 12.30 ч.