Филм с Оскар на “Златната липа”

Филм с „Оскар” от тази година влиза в извънконкрусната програма на „Златната липа”. Международния кинофестивал за ново европейско кино ще се проведе в Стара Загора от 29 май до 2 юни.

Сред заглавията блести филмът на Томас Винтерберг „Още по едно” (2020), който на тазгодишната церемония по връчване на наградите „Оскар” спечели статуетката за „Най-добър чуждоезичен филм”.

„Това е прекрасен филм – копродукция от Дания, Холандия и Швеция, който попадна в селекцията на „Златната липа” още преди да бъде отличен с „Оскар” – една напълно очаквана награда, тъй като „Още по едно” се превърна в истинско събитие в Европа много преди лентата на Винтерберг да бъде оценена в Америка”, посочи директорът и основател на фестивала „Златната липа”, режисьорът Магдалена Ралчева.

Наричат Томас Винтерберг детето-чудо на датското кино. „Още по едно” разказва любопитната история на едно предизвикателство, предприето от четирима гимназиални учители – да поддържат за известен период от време постоянно ниво на алкохол в кръвта си, за да разберат вярна ли е теорията, че голяма част от световните успехи са постигнати благодарение на алкохола.