Юбилеен 50-ти випуск изпратиха в ГПЧЕ „Ромен Ролан“ в Стара Загора

Старозагорската Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“ изпрати своя 50-ти випуск абитуриенти. Общо 225 момичета и момчета чуха за последен път училищния звънец.

Петдесет и седем дванадесетокласници получиха своите DSD-  дипломи (официален сертификат за нивото на владеене на език).

В последния си учебен ден учениците изписаха с телата си в двора цифрата 55, годишнината от създаване на гимназията. Това бе тяхното символично сбогуване с любимото училище.

„Един и същи училищен звънец посрещна и изпрати петдесетия випуск на любимата гимназия. Звънец, дал началото и белязал края на най-хубавите им години – ученическите! Един и същи ритуал, а толкова различни емоции!

Скъпи момичета и момчета от Випуск 2021,

онази наша първа среща на 15. септември 2016 г. ни промени – и вас, и нас. Пет години по-късно ние сме по-мъдри, по-компромисни и една идея по-смели! Накъдето и да тръгнете по света, каквото и да правите, не забравяйте да бъдете истински роменролановци. Ние ви показахме как!

Носете гимназията в сърцата си и помнете: посрещането е завинаги, изпращането е само символично.

От името на всички учители и от мое име – на добър час!“, каза директорът Теодора Николова,

Тази година гимназията чества и 55 години от създаването си. През 1966 г. със заповед на тогавашния просветен министър Ганчо Ганев се открива гимназия с преподаване на френски език с прием на ученици от Южна България. Приети са 100 ученици, разпределени в четири паралелки.

За първи директор на новосъздадената гимназия е избран Кънчо Матев, инспектор по чужди езици. Той остава на този пост до 1993 г. Гимназията е настанена в сградата на Шесто основно училище. Постепенно тя се утвърждава като най-авторитетното учебно заведение в Стара Загора и региона.

През учебната 1967/68г. за патрон на гимназията е избран големият френски хуманист, писател и музикант Ромен Ролан. На 29 януари 1969 г. е честван първият патронен празник на училището. Създават се отличителните знаци: знамето, униформите и монограмите.

Учебната 1972/73 г. гимназията посреща в нова сграда в квартал “Лозенец”, която поделя с другото езиково училище –  Гимназията с преподаване на руски език “Максим Горки”. Следват още няколко мъчителни смени на сградата на гимназията. Същевременно настъпват промени и в структурата на училището.

През 1983 г. е разкрита първата английска паралелка. След две години броят им нараства на три. През 1985 стават реалност и две паралелки с изучаване на немски език. По-късно съотношението се изравнява по три паралелки за всеки език. През 1986 г. училището е преместено в настоящата сграда на ул. „Цар Иван Шишман” №62.

През 1977 г. Националната комисия за Юнеско към Министерството на външните работи и Министерство на народната просвета предлагат гимназията за асоцииран член на тази организация. Гимназията става едно от 8-те асоциирани учебни заведения в България на пряко подчинение на местните органи на организацията.