Стара Загора се превърна в студентска спортна столица

За втори път Стара Загора се превръща в студентска спортна столица с провеждането на Национална универсиада 2021, която беше тържествено открита снощи с официална церемония на площада пред общината. До 29 май, над 1 000 студенти от почти всички висши училища в страната, ще премерят сили в 12 вида спорт. Тракийски университет е домакин на Национална Универсиада 2021 Стара Загора, в партньорството на община Стара Загора, организирана от Асоциация за университетски спорт „Академик” (АУСА).

„Приятно ми е да ви приветствам в нашия прекрасен и спортен град. Студентска универсиада се провежда в Стара Загора за втори път, първият път беше през 2017 година-именно тогава Стара Загора беше определена за Европейски град на спортa”, припомни зам.-кметът Красимира Чахова. Тя пожела на участниците оспорвани битки, феърплей и най-добрите да представят България на световните студентски игри.

Ресорният зам.-кмет съобщи още, че Община Стара Загора предоставя безплатно цялата си спортна база за провеждането на състезанията. Чахова допълни, че през последните години се прави много по отношение на поддържането и осъвременяването на спортните бази и съоръжения в Стара Загора.

На откриването  беше и министърът на спорта Андрей Кузманов  „За мен е удоволствие да присъствам на най-голямото университетско състезание- Национална универсиада 2021. Спортът и образованието винаги вървят ръка за ръка. Винаги съм подкрепял тези начинания, защото спортът и образованието на младите хора водят до развитието на държавата и на нацията”,каза Кузманов. Той благодари на организаторите за положените усилия за провеждане на това мащабно състезание. Кузманов пожела здраве и успех на студентите.

Приветствие отправи и ректорът на Тракийски университет доц.д-р Добри Ярков, който заяви, че е чест и гордост учебното заведение и Стара Загора да бъдат домакини на това национално събитие. Запалването на символичния олимпийски огън даде начало на Универсиадата.

Официалните гости  получиха почетни знаци на Асоциацията за университетски спорт. По време на церемонията демонстрации направиха мажоретни състави от различни висши учебни заведения. Поздрав към присъстващите отправиха и СК “Елит” и Прабългарска школа за оценяване Багатур.

Сред присъстващите бяха още областният управител Иван Чолаков, зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова, ректори на висши учебни заведения, както и членове на ректорските ръководства.