Празник на розата в Гурково

Гурково празнува своя Празник на розата.Той се отбелязва от 2005 година. Гурковската роза е прочута преди още 2500 години. За това свидетелстват изображенията и върху монети на тракийски владетели от Одринското царство /4в.пр.н.е./ Бащата на историята Херодот разказва за съществуването в земите на древна Тракия на ”рози, всяка от които има 60 листа, и по ухание превъзхожда всички видове”.

За пръв път се споменава в турски регистър през 1450 година, че край Гурково има омайни гюлови градини. От 2004 година, се засаждат нови десетки дка розови масиви. Празникът на розата се организира ежегодно в края на м. май

Кулминацията на Празника е ритуал “Розобер” в розовите масиви, след което по улиците на града преминава грандиозно шествие на всички участници в Празника заедно със всички състави от общината и гости. Всички те се събират на площада в центъра на града и се започва веселие. Всичко това е съпроводено с множество атракции и базар, които придават допълнителен колорит на целия празник.

Интересна атракция на празника е варене на гюлова ракия по специална рецепта. Гюловата ракия се вари пред погледа на всички на площада и всеки има възможност да опита от ароматната „благинка”.