Риск при пътуване в чужбина

Засилване на жалбите срещу туроператорите заради пропаднали екскурзии в чужбина очакват от Асоциация „Активни потребители”. В средата на май изтече срокът, в който компаниите могат да задържат парите на клиентите за неосъществени пътувания.

Ако планираме пътуване зад граница, независимо дали го организираме индивидуално или чрез фирма,трябва да следим непрекъснато променящата се обстановка.
В сайта на Министерството на външните работи следва да гледаме за промени в конкретната държава и за режима за прибиране в България от нея,

Сертификатът, че сме ваксинирани в България, отваря много врати, но не всички. „Редица държави признават тези сертификати след определен срок, ако да кажем днес получим сертификата, тръгнем да пътуваме, може да се окаже, че той ще бъде признат в дадена държава две седмици след неговото издаване. Освен това все още има държави, които не признават сертификатите. В Белгия към днешна дата не може да пътувате свободно със сертификат, а в Гърция от 14 май може”, казват експертите.

Много държави все още изискват и предварителна регистрация, „Трябва много внимателно да избираме вида билет, с който пътуваме, тъй като наистина някои еврокомпании предлагат много гъвкави условия, докато други не го правят. Също така при резервациите за настаняване важи същия принцип – някои резервации може да бъдат с невъзвръщаема стойност и фактически ние трябва внимателно да четем – да не се изкушаваме от по-ниската цена, защото обикновено оферти за настаняване, когато са на много атрактивна цена, са такива, именно защото няма възможност за смяна на датата”,

Внимателно трябва да се запознаем и със застрахователните продукти, които купуваме за престоя си в чужбина, защото може да се окаже, че евентуално заразяване с COVID-19 или карантина в чужбина не е покрит риск.