Лавандуловото масло залежава

100 тона лавандулово масло от миналата година залежава в складовете, а в същото време никой в България не знае кой и колко лавандула произвежда. Собствениците на лавандулови насаждения се изправят пред същите проблеми по прибиране на тазгодишната реколта подобно на розопроизводителите – ниски изкупни цени и липса на яснота за пласиране на лавандулата.

“Ако допреди 2-3 години се гордеехме, че България държи първо място в света по добив на лавандулово масло, изпреварвайки лидера Франция, днес ситуацията с производството е следната – хаотично, нерегламентирано, нелогично”, казва Гергана Андреева, изпълнителен директор на Българската асоциация на етеричномаслените култури в парфюмерията и козметиката.

Няма официални данни кой къде сади лавандула у нас. „Неофициално лавандуловите насаждения са около 180  квадратни километра. В последните три години има изключително голям бум на нови насаждения, огромни плантации се създадоха в Северна България”, допълва Андреева.

В същото време голяма част от непродаденото лавандулово масло е с недобро качество. Около 200 тона лавандулово масло се произвежда в България.

Подобно и на розите свръхпроизводството на лавандула започна след няколко добри години с високи цени, когато масово неспециалисти решиха, че лавандулата е източник на бързи печалби, очитат експертите в бранша.