Стара Загора е домакин на тринадесетото издание на БАТА АГРО

184 фирми вземат участие в 13-тото издание на специализираното изложение за земеделие БАТА Агро, на което отново е домакин Стара Загора. От днес до 5 юни, на летището, на площ от близо  40 000 кв. м са представени световните брандове в селскостопанския бранш. Това е и най-мащабното издание на форума реализирано до този момент.

„ Благодарение на организаторите и участниците на изложението БАТА Агро, то се превръща всяка година в по-силен продукт. Гордеем се, че то се провежда в Стара Загора. Надявам се това да продължи много години напред“, с тези думи се обърна към гостите и участниците в земеделския форум зам.-кметът на Стара Загора Йордан Николов.

„Приветствам Ви на тринадесетото издание на специализираното изложение за земеделие БАТА Агро. Днес съм особено развълнуван, защото отбелязваме юбилей. БАТА Агро се провежда за десета година. През изминалото десетилетие изградихме престижния имидж на форума и го превърнахме  в най-мащабното събитие в агросектора, не само у нас, а и на Балканите. БАТА Агро стана символ на професионализъм, високи технологии, иновации и модерно мислене в земеделието. Първото издание на изложението беше през 2010 година, като всяка следваща година надграждахме постигнатото и събирахме опит и експертиза. Благодарение на това днес можем да заявим, че изложбените площи се увеличиха повече от два пъти. Днес представители на най-големите световни брандове за земеделска техника, технологични иновации в агросектора, доставчици на семена, торове, препарати за растителна защита, широк кръг от продукти и услуги за земеделието и други участват“, каза Даниел Минев, председател на Управителния съвет на Българска асоциация на търговците на агротехника и благодари за подкрепата, която получава събитието от Община Стара Загора.

Приветствие към присъстващите отправи и министърът на земеделието, храните и горите проф. Христо Бозуков. „Положително е , че  селскостопанските машини, които се представят на гостите на изложението са от висок клас. Модерното земеделие не може да се развива без съвременна техника. Подмяната на остарялата техника и необходимостта от преминаване към съвременни начини на производство, е това към което се нуждае българският земеделски стопанин, който има амбициите да се развива и да достигне до нови пазари“, обясни министърът.

Церемонията по откриване на най-голямото събитие в земеделския бранш започна с тържествен водосвет, отслужен от свещеници от старозагорската епархия. В събитието взеха участие още Н. Пр. посланика на Аржентина Алберто Труеба, президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев, зам.-кметът на Община Стара Загора Красимира Чахова,зам.-областният управител Димитър Драчев, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев, зам.-министърът на земеделието, храните и горите Явор Гечев,  председателят на Управителния съвет на Национална асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов и гости.