Повече места за медицински сестри и инженери в университетите

Сто и осемнадесет медицински сестри повече ще бъдат приети в държавните висши училища тази година. Предвид необходимостта от здравни специалисти държавата увеличава местата в регулираните професии от професионалните направления „Обществено здраве” и „Здравни грижи”. Бройките в тях ще са с 397 повече.

Нараства също приемът на студенти в областта на инженерните и компютърните науки. Повече места ще има в общо 23 направления. Най-голям е процентът на повишение в направление „Общо инженерство” – 37.2 на сто.

Това става ясно от постановлението на Министерския съвет, с което днес беше утвърден приемът на студенти и докторанти в държавните висши училища и научните организации за следващата академична година. Бройките за държавна поръчка се увеличават с 1652 спрямо миналата година. Те са в специалности, за които се очаква или е налице недостиг на подготвени кадри.

За поредна година намаление на местата ще има в професионални направления от областта на социалните, стопанските и правните науки.

Субсидираните от държавата бройки за следващата година са общо 40 337, разпределени в 38 държавни висши училища. От тях 34 908 са за образователно-квалификационни степени след средно образование.

Местата срещу заплащане са 15 345, от които 9016 – след средно образование.

За докторантите бройките са 2266, като 1647 от тях са в редовна и 619 в задочна форма на обучение. За научните организации са предвидени 312 места, от които 180 в Българската академия на науките и 53 в Селскостопанската академия.

Определени са и 2000 места в бакалавърски и магистърски програми и 40 – за докторанти в наши университети за кандидати от българска народност, които живеят в чужбина.

Ще бъдат осигурени отново и 150 места за обучение на граждани на Република Северна Македония.