Съдът отмени ПУП на „Бедечка” като незаконосъобразен по 27 дела на собственици

Собственици на имоти в ,,Бедечка”, заведоха общо 31 дела срещу решението на Общинския съвет от 27 юни 2019 г., с което бе извършена промяна на Подробния устройствен план на „Бедечка”. 27 от тях вече са решени от Върховен административен съд, като решението по тях е окончателно. От досега взетите решения става ясно, че според съда ПУП е приет в нарушение на Закона за устройството на териториите.

„Според съдебните състави одобреното изменение на подробния устройствен план за регулация противоречи на императивната разпоредба на чл. 15, ал.2 от ЗУТ, според която с последващи подробни устройствени планове могат да се урегулират само улици и квартали, без да се променят границите между поземлените имоти, а незаконосъобразността на изменението на плана за регулация влече незаконосъобразност и на изменението на плана за застрояване”, мотивира се Административният съд.

От друга страна с решение №1115, за територии в които не преобладават дървесни видове, следва да се запази видът устройствена зона, предвидена в предходния общ устройствен план на гр. Стара Загора. Изменението на ПУП е извършено и в нарушение на чл.108, ал.5 от ЗУТ, тъй като не е доказана и обоснована икономическата целесъобразност на изменението, нито пък е мотивиран и обоснован баланс между частните и обществените интереси.

Съдът е установил, че в процесните имоти има картотекирани декоративни и недекоративни дървета, няма парково осветление, а евентуалното им застрояване може да засегне съществуващите дървета, но всичко това зависи от одобрения инвестиционен проект. Възможно е и друго устройствено решение, освен приетото от общинския съвет.

Налице е и нарушение на чл.63, ал.4 от ЗУТ. Съгласно тази норма, проектите за подробни устройствени планове, с изключение на проектите за парцеларни планове за обектите на техническата инфраструктура извън границите на урбанизираните територии, задължително се придружават от справка за картотекираната растителност и геодезическо заснемане, заверени от общинските органи по озеленяване.

Съдът е приел, че са налице пороци в решението на Общински съвет Стара Загора, които налагат отмяната му. Касае се за закононарушения, които водят до унищожаемост на акта.

Съдът намира, че Решение №2349/27.06.2019 год. от заседание на Общински съвет Стара Загора, с което е одобрен проект за ПУП – изменение на План за регулация и План за застрояване за новообразуваните имоти от територията на парк/квартал „Бедечка” по плана на гр. Стара Загора в обжалваната му част е незаконосъобразно като постановено в противоречие с приложимите материалноправни разпоредби и следва да бъде отменено.

Всички разноски по делата, трябва да се изплатят от Общински съвет и Община Стара Загора.