Старозагорски ученици се обучаваха в Детско полицейско управление

Третокласници от Начално училище „Димитър Благоев“ завършиха днес първата година от обучението си по програмата на МВР „Детско полицейско управление“. В продължение на две години те ще се запознаят с работата на полицейските служители, на пожарникарите, на съдиите. Ще участват и в различни ситуации свързани с полицейското разследване.

Днес малчуганите бяха посрещнати от своите обучители пред сградата на Първо районно управление „Полиция“. Там те се запознаха с полицейските кучета Арс-патрулно следово куче, което е обучено да издирва хора и с малката Ира, само на два месеца и половина, която ще се обучава в откриване на взривни вещества. Малките доброволци можеха да влязат в полицейската кола, да натиснат клаксона или да включат сирените.

„Сега ще разгледаме сградата на нашето управление. Ще влезем в помещенията за задържане на пълнолетни и непълнолетни, ще видим стаята на тел. 112 и залата за оперативки“, обясни Кремена Маринова, инспектор Детска педагогическа стая.

След това децата отговаряха на въпроси за правилата за движение по пътищата, както и за опасностите, които дебнат в Интернет. Решаваха и казус свързан с тел. 112 и оказване на помощ на възрастен човек на улицата.

„Възхитен съм от Вашите познания. Вие в пълна степен сте усвоили основните моменти в полицейската работа. Да сте здрави и да споделяте  знанията си с Вашите близки“, пожела Делян Иванов, секретар на Община Стара Загора.

На тържествената церемония по връчване дипломите на доброволците присъстваха още: главен инспектор Жеко Костов, началник сектор „Охранителна полиция“, Донка Вътева, секретар на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, Пламен Тодоров, началник отдел „Опазване на обществения ред и управление при кризи“ и Жана Минчева, директор на Начално училище „Димитър Благоев“ .

Всички участници получиха грамоти за завършен първи курс и подаръци. Те написаха свои послания и пожелания, които залепиха на специално табло.

Програмата „Детско полицейско управление“, която стартира през 2016 г.,  е инициатива на Министерството на вътрешните работи. В Стара Загора тя се осъществява в партньорство с Община Стара Загора и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Идеите и темите са дългосрочни и са предназначени за двугодишно извънкласно обучение на деца от началните и прогимназиалните класове. Целта е чрез теоретични и практически занимания, децата да получат различни умения.