Архиерейският хор представя Стара Загора на Международния фестивал на православната музика

В разширен състав с 23 певци, които ще изпълнят български и руски църковно-славянски песнопения, ще се представи старозагорският архиерейски хор на XVII Международен фестивал на православната музика „Света Богородица-Достойно есть” в Поморие. Той ще бъде открит на 11 юни 2021 г. в 17:00 ч. с молебен и водосвет. В продължение на три дни (до 13 юни) в едноименния храм, който се намира в центъра на морския град в категория 1 – „Православни църковни хорове”, своето изкуство ще представят: Църковен хор „Благовещение” при храм „Св. Троица”- Ловеч с диригент Доротея Динкова; Църковен хор при храм „Успение на Пресвета Богородица”- Ботевград, с диригент Милена Спасова; Хор „Покров на Пресвета Богородица” при храм „Покров Богородичен”- София с диригент Димитър Стоянов; Ансамбъл „Херувими” към храм “Преображение Господне”- Поморие с ръководител Рада Джафарова-Петрова ; Архиерейски хор – Стара Загора с диригент Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан; Ансамбъл при храм „Св. Великомъченик Панталеймон” – Москва, Русия с диригент Мария Исаева и Хор на Киевската духовна академия и семинария – Киев, Украйна с диригент архимандрит Роман (Подлубняк).

Хорът ни ще участва в откриването на фестивала, в неделните литургии и в заключителния концерт, заедно със състав от Рига. 20-минутната им програма съдържа три богослужебни песнопения за Света божествена литургия на митрополит Иларион Алфеев. В Стара Загора от този композитор беше изпълнена ораторията „Страсти по Матей” под диригентството на митрополит Киприан на Античния форум „Августа Траяна”. Ще бъдат представени още „Заступнице Усердная” на Чесноков, „Ангел вопиаше” на Мусоргский, „Во царствии Твоем” на Добри Христов със солист Пролет Пенчева и „Разбойника благоразумного” на Петър Динев. Последната песен е специално разработена за смесен хор от доц. Димитър Димитров. Солото ще изпълни Петко Златанов. Ще бъдат представени още Кратък български полиелей от ХІV в. , песнопение от А.Н. Струмски – „Тебе поем” и „Отче наш” от Кедров. Първата част ще дирижира Мария Колева, а втората – Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан.

Фестивалът има конкурсен характер и освен предварително подготвената програма има и заключителна част с песнопения, които се разучават на място. Високо компетентно жури, ще оценява цялостното изпълнение на формацията, избор на репертоара, музициране, молитвеност, костюми, взаимодействието между диригент и певци, спятост, фразировка, сценично поведение и др.

Припомняме, че архиерейският хор на Старозагорска митрополия е създаден след като през 2018 година храм „Св. Николай” става катедрален. След обсъждане, репетиции и прослушвания, митрополит Киприан и казанлъчанката Мария Колева подбират за хористи едни от най-изявените и емблематични гласове на Държавна опера – Стара Загора. Хорът се разширява във връзка с провеждането на 10-тото издание на Московския рождественски фестивал на църковната музика. В Светлановската зала на Международния дом на музиката, те изпълняват произведения от съкровищницата на българската и руска църковна музика, а няколко дни по-късно участваха и в Света Божествена Литургия в Богоявленски събор, където служи Негово Светейшество патриархът на Москва и цяла Русия Кирил. Сценичното им облекло е изработено от Денис Иванов.