Център за професионално обучение изграждат в Стара Загора

Кръгла маса за създаването на център за професионално обучение в Стара Загора в сътрудничество с Министерството на образованието и науката (МОН), Посолството на САЩ в България, фондация “Америка за България”, Американската търговска камара се проведе днес в зала „П. Р. Славейков“ в Община Стара Загора. Тя е по повод стартирала инициатива за насърчаване развитието на професионалното образование и обучение в България.

В дискусията участваха Иванка Сотирова, зам.-кмет образование, здравеопазване и социални дейности, Мария Тодорова, директор на дирекция „Професионално образование и обучение“ в МОН, Татяна Димитрова началник на Регионално управление на образованието, Десислава Тальокова от Фондация „Америка за България“, Даниел Киряков от Американската търговска камара, Петър Делин от търговската служба на американското посолство, заместник-областният управител Димитър Драчев, представители на бизнеса, на Тракийския университет, директори на професионални училища.

„Това е тема, която ще бъде натоварена с много очаквания.  Успешна да бъде срещата“, пожела при откриването Иванка Сотирова.

Според Петър Делин, след среща с кмета пред две години потърсили възможност да подпомогнат икономическото развитие на региона. Такъв център вече има изграден в Пловдив в Тракия икономическа зона, решили да бъдат създадени още два такива в Стара Загора и Бургас.

Десислава Тальокова припомни за работата на Фондацията по изграждане на интерактивна зала в ГПЧЕ „Ромен Ролан“ и обясни, че досега са инвестирани над 100 млн. щатски долара за развитие на образованието в България. Тя разказа и за центъра в Пловдив, в който веднъж седмично се обучават 60 ученици от 11-12 клас от 4 училища в областта. „Целта е да намерим подходящ партньор за такъв проект и да имаме подкрепата на бизнеса“, уточни Тальокова.

Според Даниел Киряков от Американската търговска камара трябва да се изясни какви обучения и какви професии ще са нужни в предстоящия период на развитие на региона.

„Темата съвсем не е нова за нас. Стара Загора е водеща в развитието на  дуалното образование и създаденото трябва да се надгражда. Имаме много добро партньорство и ще разработим нови инструменти, но най-напред трябва да направим перспективен профил за развитието на регион Стара Загора, за да видим в какви професии трябва да се обучава“, коментира Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата Стара Загора.

Д-р Емил Славов, зам.-ректор на Тракийския университет, обясни, че имат възможност и капацитет за този проект и могат да бъдат основен участник в него.

По време на дискусията стана ясно, че в такъв център трябва да се обучават не само ученици, но и работници за преквалификация т. е. това да бъде Мултифункционален център за професионални умения.

В края на срещата бе взето решение Иванка Сотирова и Олег Стоилов да оглавят работна група, която да проведе срещи със заинтересовани структури и да се събере необходимата информация за изграждането на бъдещ център, който да обслужва различни възрастови групи.