Туроператори, които дължат пари на клиенти, с помощ от държавата

Правителството е приело постановление за уреждане на условията, по които ще се отпуска държавна помощ за туроператорите, която е насочена към крайните потребители.

Приемът на документи по процедурата “Предоставяне на безвъзмездни средства на лица, извършващи туроператорска и туристическа агентска дейност, за компенсиране на загуби в резултат на епидемичния взрив от COVID-19” започва от 1 юли, а към края на същия месец ще започне изплащането на сумите.

Втората сума по процедурата би трябвало да покрие 95% от задълженията към потребителите.Това  ще даде сигурност за бизнеса и ще осигури спокойствие на потребителите на туристически пакети в България, които заради епидемията нямаха възможност да направят пътувания. Още от март миналата година, с промени в ресорен закон, се въведе възможността да се отложи с 12 месеца възстановяването на сумите към потребителите.Сдружението на туроператорите и туристическите агенти “Обединение Бъдеще за туризма” алармира за сериозно забавяне на процедурата по предоставяне на безвъзмездни средства на лица, извършващи туроператорска и туристическа агентска дейност за компенсиране на загуби в резултат на епидемичния взрив от COVID-19 – по вина на ресорното министерство.

Досега на туроператори са преведени малко под 35 млн. лв., като условието бе помощта да се използва приоритетно за удовлетворяване на вземанията на потребителите. Те обаче са едва 4 на сто от оборота за 2019-а на кандидатствалите компании и поради това далеч не са достатъчни, посочват от организацията.

За следващата фаза право да кандидатстват имат онези туроператорски фирми, на които средствата не достигнаха. По предварителен план процедурата трябваше да приключи през май.