ЕС проправя път за цифровия сертификат на ЕС за COVID

Днес председателите на трите институции на ЕС – Европейския парламент, Съвета на ЕС и Европейската комисия, присъстваха на официалната церемония по подписването на Регламента относно цифровия сертификат на ЕС за COVID-19, което отбеляза края на законодателния процес. По този повод председателите Давид Сасоли и Урсула фон дер Лайен и министър-председателят Антонио Коста заявиха:

Цифровият сертификат на ЕС за COVID е символ на това, което Европа отстоява. На Европа, която не може да бъде разклатена от изпитанията. На Европа, която се обединява и расте, когато е изправена пред предизвикателства. Нашият Съюз показа отново, че работим най-добре, когато работим заедно. Нашите институции постигнаха съгласие по Регламента относно цифровия сертификат на ЕС за COVID-19 в рекордния срок от 62 дни. Паралелно с работата в рамките на законодателния процес ние изградихме и техническия гръбнак на системата – портала на ЕС, който стартира на 1 юни.

Можем да се гордеем с това голямо постижение. Европа, която всички познаваме и която всички ние искаме да видим отново, е Европа без бариери. Сертификатът на ЕС ще позволи на гражданите да се възползват отново от това най-осезаемо и ценено право на ЕС – правото на свободно движение. Подписаният днес регламент ще ни позволи да пътуваме по-безопасно през лятото. Днес заедно потвърждаваме още веднъж, че една отворена Европа е от първостепенно значение.

Целта на сертификата на ЕС за COVID е да улесни безопасното и свободното движение в рамките на ЕС по време на пандемията от COVID-19. Цифровият сертификат на ЕС за COVID ще бъде достъпен за всички и:

  • ще обхваща направена ваксинация срещу COVID-19, направен тест и преболедуване;
  • ще бъде безплатен и достъпен на всички езици на ЕС;
  • ще бъде на разположение както в цифров формат, така и на хартиен носител;
  • ще бъде сигурен и ще включва цифрово подписан QR код;

Държавите членки трябва да се въздържат от налагане на допълнителни ограничения за пътуване на притежателите на цифрови сертификати на ЕС за COVID, освен ако те са пропорционални и необходими за опазване на общественото здраве.

Регламентът ще се прилага за срок от 12 месеца, считано от 1 юли 2021 г.