БОГОРОДИЧНА СТЪПКА 2021

На 28 и 29 август 2021г. /събота и неделя/ Община Стара Загора ще бъде домакин на петнадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор  „Богородична стъпка”. Неговата цел е да съхрани и обогати музикално-песенното и танцово народно творчество, както и да даде възможност за общуване на изпълнители от всички фолклорни области на България.

Отличната организация, богатата културна  програма и атрактивните съпътстващи прояви  на форума, насочени към малки  и големи, успяха да го превърнат събора в едно от най-очакваните и престижни събития, даващо сцена за изява на таланта на певци, инструменталисти и танцьори от близки и далечни кътчета на България.

Целта на ,,Богородична стъпка” е Съхраняване на българските народни традиции и обичаи – извор на непреходната сила на българския корен и дух, носещи посланията на  националната ни култура.

Популяризиране на природния феномен „Богородична стъпка” и богатото културно-историческо наследство в района на Старозагорските бани.

В събора вземат участие:

– групи, представящи народни традиции и обичаи – един обичай в рамките на 10 минути.

– певчески и инструментални групи, изпълняващи изворен фолклор – до две произведения с обща продължителност до 8 минути.

– фолклорни танцови групи и ансамбли, клубове представящи изворен фолклор – програма в рамките на  8 минути.

– индивидуални изпълнители на народно творчество (до двама от колектив) – до 5 мин. за всеки индивидуален изпълнител.

– нов акцент в настоящото XV издание е създаването на специална сцена за участие  на детски фолклорни, танцови, инструментални и певчески колективи – с обща продължителност до 8 мин.

Ще се съблюдава изпълненията да не надвишават посоченото в регламента времетраене. Организаторите си запазват правото за промени на времетраенето на изявите, в зависимост от броя на заявките за участие.

Организаторите изготвят програма на събора, в която се посочват по дата и час всички участия на състави и изпълнители, подали предварителна заявка до посочения срок (30.07.2021 г.), като определят сцените и часа на явяване.