Старозагорски ученици се срещнаха със своя патрон проф. Минко Балкански

Възпитаниците на Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“ в Стара Загора се срещнаха днес с патрона на своето училище.

Живеещият във Франция 93- годишен физик има голям принос за развитието на българското образование и подпомагане на учебната система с компютри чрез много благотворителни компании в продължение на десетки години. Той е почетен гражданин на Стара Загора, избран е за д-р хонорис кауза на СУ „Свети Климент Охридски“, Американския университет , НБУ и Тракийския университет. Завършил е Сорбоната , където едва 28-годишен става професор, а в последствие е преподавател и ръководител на лабораторията по физика на твърдото тяло в университета „Пиер и Мария Кюри“. След десетилетия емиграция, проф. Минко Балкански се завръща в България и създава в родното си село Оряховица фондация на името на баща си „Миню Балкански“ , както и Регионален център за извънкласно образование по математика, физика и информатика, през който преминават стотици ученици и преподаватели. Носител е на най-големия български орден „Стара планина“.

В залата на школото дойдоха 52 ученици, които се обучават в две паралелки по специалности от професията „Приложно програмиране“ и „Системно програмиране“. „Спомням си как изглеждахте на 15 септември м. г. и се радвам, че сега имате възможност да видите на живо човека, чието име носи гимназията. Създаването на училището бе голямо предизвикателство за града и страната, беше голям проблем да стигнем до това решение. В основата на всички провокации бяха провежданите обучения с Любомир Любенов, който успява да поддържа изграждане на отношение към математиката. С решение на кмета идеята да се работи с подрастващите прерасна в идея да се създаде това училище. Хубаво е, че получихме финансиране и все още с плахи стъпки вървим към създаването, и приема. Досега имаме две паралелки, тази година сме заложили също две, чакаме в новото училище да се създадат условията, за да можем да привличаме и да предлагаме различни форми на обучение“, обясни Иванка Сотирова, зам.-кмет образование, здравеопазване и социални дейности. Тя припомни, че идеята да се именува новото образователна структура на името на проф. Балкански е на Съвета на мъдреците към училището.

„Трябваше да извървим тази дълга сага,  защото за нас е много важно училището с идейния замисъл за създаването му, има необходимост от име, което да го представлява. Учениците не са информирани какво означава това име в международен мащаб и научните среди. Вие всички трябва да бъдете горди, че ще учите в това училище. Това име да ви води като пътеводна звезда и да стигнете до такива висини да имате една частица световно признание в науката“, пожела Сотирова. Тя благодари и на Комисията по образование в Общински съвет за подкрепата.

„Аз не разбирам какво точно става, но зная , че е нещо необикновено.  Щастлив съм да бъда с Вас както обикновено се срещам с ученици и се радвам да говорим, очаквам въпроси и ще отговоря с най-голямо удоволствие“, каза проф. Балкански.

Учениците му задаваха въпроси свързани с пътя му към познанието, с положителните страни на обучението в чужбина и у нас, с възможностите на човека за постоянно самоусъвършенстване.

От името на Фондация „Миню Балкански“, бяха връчени девет стипендии за участници в конкурса за есе по книгите на проф. Балкански „Устрем и воля“ и „В защита на алтруизма“.

Общинският съветник Ваня Михайлова, която посвети юбилея си на новото училище и събра средства за подпомагането му, подари книгата „1000 причини да се гордеем, че сме българи“, с която постави основата на библиотеката в школото. Колегата и Петър Желязков днес връчи награда на Иван Канев, ученик показал най-добър успех и прославил училището.