Протест заради лош път

Жители на гълъбовското село Обручище от днес започнаха блокада на пътя Гълъбово – Мъдрец, в знак на протест, заради лошото състояние на отсечката. По пътя преминават и над 2000 работещи в част от рудниците на „Мини Марица-изток” и ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3″.

Пътят е строен през 1978 година и до този момент са правени само частични кърпежи. Отсечката е осеяна с огромни дупки, а хората казват, че ежедневно чупят автомобилите си. Те са подавали редица молби. Към момента обаче няма резултат.
От Агенция  „Пътна инфраструктура” съобщиха, че се разглеждат възможностите за осигуряване на европейско финансиране за рехабилитацията на около 15 км от третокласния път. През годините Агенция „Пътна инфраструктура” поддържа пътя с текущи ремонти и частични изкърпвания на трасето, което е временно и нетрайно решение, предвид натовареността на отсечката.
Третокласният път се нуждае от основен ремонт след изготвянето на технически проект, съобразен с интензивния трафик. Предвид дължината и състоянието на отсечката е необходимо планиране и осигуряване на значителен финансов ресурс за проектиране, а след това и за изпълнението на строителните работи, с който АПИ в момента не разполага.
До изпълнението на основния ремонт, единствената възможност за поддържане на трасето е чрез предприемането на локални ремонти на настилката. На пътноподдържащата фирма, с която АПИ има договор по ЗОП за поддържане на републиканските пътища в област Стара Загора, е възложено изкърпване на най-големите деформации и локални ремонти на обща стойност около 136 хил. лв. Срокът за завършването им е средата на юли т.г.
Протестите продължават, а хората казват, че ако не бъдат взети мерки ще блокират международния път, който минава през Гълъбово.