Медицински колеж представи новите си специалности „Ортопедичен техник” и „Медицински оптик”

Медицински колеж при Тракийски университет – Стара Загора представи новите си специалности „Ортопедичен техник” и „Медицински оптик” в Деня на отворените врати на висшето учебно заведение.

Специалността „Ортопедичен техник”, която ще бъде водена от известният български учен проф. Евгени Дюкенджиев, беше представена в оборудваната от него учебна зала, където бяха демонстрирани научните постижения в ортопедичната техника от най-древната ортеза – рицарска броня до най-съвременните методи в специалността, обединени в роботиката, биониката и медицината в помощ на хората с проблеми в двигателния апарат.

Проф. Дюкенджиев, чийто живот, научна и преподавателска дейност минават в Русия и Латвия,  дари оборудване за 70 хиляди лева на Медицински колеж и ще води специалността – единствена за България, за да обучи млади специалисти и да остави след себе си последователи на интересната, но сложна професия. Проф. Дюкенджиев заяви, че в страната досега специалността не се е изучавала, въпреки нуждата от такива специалисти: „Има огромен вакуум за такива специалисти. В България инвалидите са над половин милион, като ортопедичните са около 200 хиляди, а няма нито един специалист – ортопедичен техник, нито със средно, нито с висше образование. Това са високи технологии и занаятчийският подход не е желателен.”

Проф. Евгени Дюкенджиев  демонстрира научните си постижения, които са приложени в световната практика – той е участвал в разработването на лунохода за автоматичната междупланетна станция „Луна-29″, също така е разработил истински шедьовър – протеза за новородено без крайници. Професор Дюкенджиев е автор на още редица гениални изобретения, които са помогнали на хората с проблеми с двигателния апарат.

Подробностите за специалността „Медицински оптик” разказа Калоян Върляков, който ще води лекции и упражнения на бъдещите студенти. Мобилна оптика с високотехнологична апаратура беше ситуирана в двора на Медицински колеж. Калоян Върляков сподели, че освен обучителна дейност, специалността ще има и социална такава, като се възползват от модерните възможности на телемедицината: „ Идеята на телемедицината е свързана с това, че в момента има много малки населени места, където хората са лишени от медицински услуги. При тях, освен че финансовият фактор е изключително важен, транспортният фактор е също голям проблем. Виждаме хора, които търсят помощ в медицински центрове прекалено късно, с доста сериозни проблеми. Ранната диагностика е изключителна важна. Това, за което се стараем е го направим медицинската услуга безплатна и достъпна за хората. Мечтата ни е това да стане един много добър тренажор за Медицински колеж, тъй като по-добра практика от това да виждаш какво се случва в малките, средните и големите населени места няма.”

На събитието присъстваха ръководството на Медицински колеж, заместник-ректорът по учебната дейност доц. Нели Грозева, медии и кандидат-студенти.

Всички имаха възможността да се запознаят със залите и лабораториите и на другите специалности на Колежа – рехабилитатор, медицински лаборант, помощник фармацевт, медицински козметик.