Кампания против наркотиците организират в Стара Загора

Превантивно-информационният център по зависимости към Община Стара Загора организира кампания „Изборът – живот без риск“ за отбелязване на 26 юни – Международен ден за противодействие на злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици. Тя се провежда в съзвучие с темата на световната кампания за този ден: „Споделяйте факти за наркотиците. Спасявайте животи“ и е подтик за активна позиция срещу дезинформацията и несигурните източници, и ангажимент да се споделят само истински, подкрепени от науката факти за наркотиците от проверени източници.

Кампанията обединява няколко събития. На 21 юни от 12 до 14 часа в Общинска  спортна зала „Иван Вазов“ ще има среща с вдъхновяващи мотиватори. Над 300 старозагорски ученици от VІІ-ХІ клас ще се срещнат със  Стефан Бакалов, началник отдел „Борба с наркотрафика“ и неговия екип на Митница – Летище София. Те ще представят каузата на  отдела „Не сте сами“ – за пътя и производството на нова дрога, за мулетата, за наркобосовете, за печелившите и губещите в бизнеса с дрога. Предвидена е и демонстрация за залавяне на наркотик с митнически кучета.

На 22  юни от 8.50  до 9.50 часа в Актовата зала на ПИЦ по зависимости ще се проведе интерактивен тренинг „Везната на живота“ – за изграждане на умения да се казва „Не“ и за отстояване на избор – предназначен е за ученици на възраст от 14-15 год.

Акция „Различен без дрога“ започва на 25 юни в Парк „Пети октомври“. Тя ще се проведе от 10.00 до 14.00 часа в партньорство с Регионална здравна инспекция, Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, Сектор „Пътна полиция“ на ОД на МВР – Стара Загора.

Под шатра ще бъде разположен информационен щанд на ПИЦ по зависимости с актуална информация за вредата от употребата на наркотици, нова дрога, алкохол. Доброволци от Младежки доброволчески клуб „Дарители на надежда“ ще задават блиц-въпроси и ще раздават флайери относно митовете и фактите за психоактивните вещества. Ще бъдат изложени постери от изложбата на ПИЦ по зависимости „България ЗА превенцията и ПРОТИВ наркотиците“. Ще се демонстрират алкоочила, които имитират ефекта от употреба на алкохол в голямо количество на еднократен прием.  Представител на „Пътна полиция“ ще представи пред ученици (14-18 г.) от старозагорски училища закононарушения и санкции, свързани с употреба на алкохол и наркотици при шофиране, както и при случаи на безразсъден дрифт и шофиране с висока скорост от млади шофьори.

На 26 юни 2021, Yotube канал на ПИЦ по зависимости: https://www.youtube.com/results?search_query=%D0%9C%D1%8F%D1%81%D1%82%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%B8

Поредно издание на подкаст „Място за всеки“ . Публикация на аудиозаписи на интервюта с опитни специалисти в сферата на превенцията и лечението на зависимости, както и с хора, преодолели зависимостта си към дрогата и алкохола, в които се предоставя актуална информация за вредата от употреба на психоактивни вещества, за дългия път на лечение от зависимостта към тях.