Държавна опера Стара Загора завърши в топ 3 на най-престижната европейска надпревара за образователни оперни продукции

На  17 юни от 21:30 часа се състоя церемонията по обявяването на победителите в оперната надпревара на асоциацията на европейските филантропи за опера и балет FEDORA – най-престижната европейска платформа, подкрепяща иновации в оперното и балетното изкуство.

В нея Старозагорската опера зае призово място със своя проект „Ние сме музиканти“ (Wearemusicians), достигайки до топ 3 на най-значимия европейски оперен конкурс. Победител в образователното направление, в което участваха старозагорци стана белгийската организация PlatformK, която осъществява танцово обучение и предоставя участие в професионални балетни и танцови състави на хора със синдром на Даун.

Освен Държавна опера – Стара Загора и победителят – белгийската компания „Platform K“, тройката се допълва от италианската “Compagnia Teatrale L’Albero“.

Идеята на „Ние сме музиканти“ е да се създаде първият български оперен сензорен интерактивен спектакъл, подходящ за деца и младежи със специални потребности. Той щеше да бъде предшестван от музикални работилници, целящи да запознаят децата с класическата музика, балета и музикалните инструменти, които се използват в оперния оркестър, както и да се установи доколко заниманията с музика подобряват състоянието им.

Директорът на Държавна опера Стара Загора Огнян Драганов заяви, че ще продължи да работи за реализирането на идеята, тъй като тя е изключително важна и благородна. „Старозагорската опера е вероятно най-социално ориентираната оперна институция в България, която търси различни форми, с които да привлича и приобщава разнообразни общности към магията на танца и класическата музика. Заедно с нашите социални партньори ще продължим да търсим финансиране, с което да развием идеята си и да създадем първият български оперен сензорен спектакъл.“

Макар и да не спечели първото място, Старозагорската опера е шампион в кампанията за набиране на средства, която FEDORAорганизира за всички оперни институции и компании, които достигнаха до финалите на 4-те направления опера, балет, образователни продукции и дигитални иновации. Екипът успя да набере общо 8427 евро за реализирането на „Ние сме музиканти“, като изпревари Кралската Шведска опера, която успя да събере 8 365 евро за своя дигитален проект „Totalityin Parts, a reenactment“ , а трета във фондонабирането остана френската Festivald’Aix-en-Provence, която се състезаваше в направлението за оперни продукции и събра 5590 евро.

Старозагорският проект беше подкрепен от френската компания Variations International с 3500 евро, а още 500 евро бяха добавени от частен донор от кръга на филантропите на FEDORA. Екипът на операта благодари и на дарителите от България, които подкрепиха нашата кауза. Събраните средства ще бъдат използвани за закупуване на инструменти, с които да бъдат провеждани занимания с деца и младежи.

FEDORA Prizes Award Ceremony https://drive.google.com/file/d/11CxiERQ6_0YHRONvIz36eNF38RbPZsMJ/view

Официалният анонс за нашето направление може да се види тук: https://fb.watch/6c2cf8YRMt/

Всички победители са тук: https://www.fedora-platform.com/discover/winners