При затварянето на ТЕЦ „Марица изток 2″ без работа ще останат около 130 000 души

При затварянето на ТЕЦ „Марица изток 2″ без работа ще останат около 130 000 души, изчисли президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов. Той посочи, че ако се закрие ТЕЦ 2 ще спрат и половината от мините, което означава, че и ТЕЦ 1, ТЕЦ 3 и „Брикел” няма да работят.

Димитър Манолов е категоричен, че държавата трябва да инвестира в изграждането на някакви производствени мощности или логистични на територия на ТЕЦ 2. Като целта не е само запазването на работните места, а и да не остане България без ток. Той припомни, че в недалечното минало сме изнасяли електроенергия, а сега ще се наложи да я внасяме, което няма да е никак евтино. И подчерта, че в световен мащаб само ТЕЦ-овете могат да произведат нужното количество ток .„За да се заменят въглищата с газ, трябва да се вложат едни пари. И този, който ще ги вложи, трябва да има гаранцията, че ще си ги върне. Друг е въпросът, че в момента няма газова тръба, която да стига до ТЕЦ 2. Разбрах, че в ТЕЦ 2 се подготвят технически решения, които предвиждат едновременно да се горят и въглища, и газ. Това ще помогне по отношение на плащането за емисиите въглероден двуокис„-каза Манолов.

Според президента на КТ „Подкрепа” най-важното е енергийната сигурност на държавата. Той добави, че основният проблем на ТЕЦ „Марица изток 2″ е, че не може да продава тока си на такава цена, че да плаща задължителните квоти за вредни емисии. По думите му първоначалната им цена е била 5 евро, а сега достига до 50.